Η έρευνα που αλλάζει τα δεδομένα για τις πηγές βιταμίνης D

Τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά έχουν επικρατήσει ως οι σημαντικότερες πηγές βιταμίνης D. Η βιταμίνη D βοηθά στην προστασία των οστών μας και στη διατήρηση της υγείας των μυών και των δοντιών. Ωστόσο, μια ομάδα ερευνητών έχει καταλήξει σε μια πιθανή νέα και vegan πηγή βιταμίνης D: το γονίδιο της ντομάτας που επεξεργάστηκε χρησιμοποιώντας την τεχνολογία CRISPR-Cas9 για να περιέχει έναν πρόδρομο της βιταμίνης D. Πρόκειται για μια vegan ντομάτα που μπορεί να περιέχει βιταμίνη D.

“Αυτή η συναρπαστική ανακάλυψη όχι μόνο βελτιώνει την ανθρώπινη υγεία, αλλά έχει και περιβαλλοντικά οφέλη. Σχετίζεται δε και με τη vegan διατροφή, δήλωσε ο καθηγητής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον,Guy Poppy. Η μελέτη δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Plants.

Η κύρια πηγή βιταμίνης D για τους περισσότερους ανθρώπους είναι η διατροφή, αλλά το σώμα μας παράγει επίσης τα μικροθρεπτικά συστατικά όταν το δέρμα εκτίθεται στις ακτίνες UVB. Οι επιστήμονες εκμεταλλεύτηκαν μια παρόμοια διαδικασία σε φυτά τομάτας. Η ένωση στο δέρμα που μπορεί να παράγει τη βιταμίνη D είναι γνωστή ως 7-DHC ή προβιταμίνη D3, και βρίσκεται επίσης στα φύλλα φυτών της ντομάτας και στα άγουρα πράσινα φρούτα. Οι ερευνητές απέκλεισαν ένα γονίδιο στα φυτά τομάτας που κανονικά μετατρέπει την προβιταμίνη D3 σε χοληστερόλη, η οποία επέτρεψε στην προβιταμίνη D3 να συσσωρευτεί στον ώριμο καρπό της ντομάτας.

Για να μετατρέψουμε την προβιταμίνη D3 σε βιταμίνη D3 που βοηθά τον οργανισμό μας, οι ντομάτες υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με φως UVB. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η προβιταμίνη D3 σε μια ντομάτα — αφού μετατραπεί σε βιταμίνη D3 — θα ισοδυναμούσε με την ποσότητα της βιταμίνης D3 που περιέχεται σε δύο μεσαίου μεγέθους αυγά ή 28 γραμμάρια τόνου. Μια δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο αξιολογεί εάν η καλλιέργεια των φυτών τομάτας σε εξωτερικούς χώρους, όπου θα εκτεθούν στο φυσικό φως του ήλιου, θα οδηγούσε αυτόματα στη μετατροπή του 7-DHC σε βιταμίνη D3. Οι πρώτοι καρποί αναμένεται να ωριμάσουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου. 

Διαβάστε επίσης: Κυκλοφόρησε ο πρώτος vegan σολομός από αρακά!

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις