Οι θρεπτικές του ιδιότητες και η σημασία του στην καλή υγεία του οργανισμού

Το τόφου είναι φτιαγμένο από γάλα σόγιας και, ως εκ τούτου, είναι μια φυτική τροφή, διαθέσιμη σε πολυάριθμες ποικιλίες, καθεμία με τη μοναδική της υφή. Φτιάχνεται πήζοντας το φρέσκο ​​γάλα σόγιας, πιέζοντάς το σε ένα συμπαγές κομμάτι και στη συνέχεια ψύχεται, με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που παρασκευάζεται το παραδοσιακό γαλακτοκομικό τυρί με πήξη και στερεοποίηση του γάλακτος. Βασικό συστατικό στην ταϊλανδέζικη και κινέζικη μαγειρική, το τόφου μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να αλλάξει η υφή του από λεία και απαλή, σε τραγανή.

Διατροφικά Οφέλη tofu

Μια μερίδα 100g tofu παρέχει:

  • 73 kcal / 304 KJ
  • 8,1 γρ πρωτεΐνης
  • 4,2 γρ λίπος
  • 0,5γρκορεσμένα λιπαρά
  • 0,7 γρ υδατάνθρακες

Πηγή αντιοξειδωτικών

Τα προϊόντα σόγιας όπως το τόφου περιέχουν φυσικές ενώσεις που ονομάζονται ισοφλαβόνες. Αυτά είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και ως τέτοια βοηθούν στην ελαχιστοποίηση της βλάβης που είναι γνωστή ως οξειδωτικό στρες και προκαλείται από μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Είναι αυτό το οξειδωτικό στρες που εμπλέκεται τόσο στη γήρανση όσο και στην εμφάνιση ορισμένων χρόνιων ασθενειών. Οι κόκκοι σόγιας είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε ισοφλαβόνες και παρέχουν άλλες ενεργές φυτικές ενώσεις, όπως οι σαπωνίνες.

Μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Οι ισοφλαβόνες περιγράφονται επίσης συχνά ως φυτοοιστρογόνα. Αυτό σημαίνει ότι μιμούνται μια αδύναμη μορφή της ορμόνης οιστρογόνου στο σώμα και ορισμένες γυναίκες βρίσκουν ότι βοηθά με περιεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα όπως κακή διάθεση και εξάψεις.

Tofu οφέλη: Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Η τακτική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ισοφλαβόνες, όπως το τόφου, έχει συσχετιστεί με μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό περιλαμβάνει μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Η τακτική κατανάλωση οσπρίων, συμπεριλαμβανομένης της σόγιας, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στο ότι αποτελούν πλούσια πηγή φυτοχημικών καθώς και φυτικών ινών.

Πηγή φυτικής πρωτεΐνης

Η σόγια, συμπεριλαμβανομένου του τόφου, είναι μια χρήσιμη πηγή φυτικής πρωτεΐνης, παρέχοντας και τα εννέα από τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειαζόμαστε. Η πεπτικότητα της πρωτεΐνης στη σόγια, η οποία αναφέρεται στο πόσο καλά μπορεί το σώμα μας να χρησιμοποιήσει την πρωτεΐνη, είναι καλή, με ορισμένες μελέτες να υποδηλώνουν ότι μπορεί ακόμη και να είναι συγκρίσιμη με αυτή της ζωικής πρωτεΐνης.

Μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

Μια μελέτη σε μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα που κατανάλωνε 100 mg ισοφλαβόνες σόγιας κάθε μέρα είδε μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και των επιπέδων ινσουλίνης κατά 23%.

Διαβάστε επίσης: To 2024 στα ράφια του σούπερ μάρκετ το vegan γάλα που μοιάζει σχεδόν στο 100% με το ζωικό

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις