Ποιες είναι οι τροφές που περιλαμβάνει μια "ωμή" δίαιτα

Μια ωμοφαγική vegan διατροφή αποτελείται από τρόφιμα που καταναλώνονται άψητα ή μαγειρεύονται σε θερμοκρασίες κάτω από 104 έως 118 βαθμούς Φαρενάιτ. Η ιδέα είναι ότι το μαγείρεμα του φαγητού καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά του, κάτι που ισχύει σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οι ωμές δίαιτες δεν περιλαμβάνουν επεξεργασμένα τρόφιμα-τουλάχιστον όχι σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα ψητά, στον ατμό, τηγανητά, σοταρισμένα, βραστά, ψητά στο φούρνο ή ψητά στη σχάρα είναι εκτός τραπεζιού – επομένως, όχι ψητά λαχανικά, ψητά μπιφτέκια λαχανικών, μαγειρεμένα δημητριακά και φασόλια, ζυμαρικά, ψωμί, τα περισσότερα είδη βουτύρου ξηρών καρπών, μαρμελάδες, παγωτό vegan ή παστεριωμένο μη γαλακτοκομικό γάλα. Επίσης, φυσικά, σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του μελιού. Συνήθως αποκλείει το επιτραπέζιο αλάτι, αλλά ορισμένοι vegan μπορεί να χρησιμοποιούν ροζ Ιμαλαΐων ή θαλασσινό αλάτι.

Τι μπορείτε να τρώτε αν ακολουθείτε ωμοφαγική vegan διατροφή

Λαχανικά

Ξηροί καρποί

Σπόροι

Δημητραικά και όσπρια

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως ξινολάχανο, kimchi, πάστα miso και κεφίρ καρύδας

Φύκια, όπως wakame, hijiki, dulse και ιρλανδικά βρύα

Βότανα και άψητα μπαχαρικά

Καρυκεύματα

Ακατέργαστη σοκολάτα

Σχετικά με τα έλαια… Μερικοί vegan που ακολουθούν ωμοφαγική διατροφήτα αποφεύγουν εντελώς, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν επιλογές όπως το ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης, το ακατέργαστο λάδι καρύδας, το ακατέργαστο λάδι λιναρόσπορου και το ακατέργαστο λάδι κάνναβης. Τα αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι τείνουν να είναι οι βασικές πηγές λίπους. Τα γλυκαντικά επίσης συνήθως εξαιρούνται – το σιρόπι σφενδάμου θερμαίνεται πάνω από 118 βαθμούς Φαρενάιτ, αλλά είναι επίσης εύκολο να βρείτε ωμά vegan συνταγές που το χρησιμοποιούν.

ωμοφαγική vegan διατροφή

pixabay

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα αυτής της εναλλακτικής vegan διατροφής

  • Είναι πλούσια σε υγιεινές φυτικές τροφές

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά συνδέεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα δημητριακά συνδέονται με τη μείωση της χοληστερόλης. Μελέτες έχουν συνδέσει τις φυτικές δίαιτες με τη μείωση της LDL. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά συνδέεται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη Τύπου 2. Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα δημητριακά και τα όσπρια συνδέονται επίσης με χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι ωμοφαγικές vegan δίαιτες τείνουν να είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες συνδέονται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καλύτερη πέψη.

  • Περιλαμβάνει τρόφιμα υψηλότερα σε θρεπτικά συστατικά

Επιστρέφοντας στη θεμελιώδη πεποίθηση μιας ωμής vegan διατροφής: ορισμένα φρούτα και λαχανικά χάνουν τη θρεπτική τους αξία όταν μαγειρεύονται. Το τηγάνισμα ή το βράσιμο του μπρόκλου, για παράδειγμα, μειώνει την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C κατά 38 τοις εκατό και 33 τοις εκατό, αντίστοιχα, αλλά το μπρόκολο μαγειρεμένο στα μικροκύματα ή στον ατμό βοηθά στη διατήρηση της περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά. Γενικά, τα μαγειρεμένα λαχανικά έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, αλλά αυτή η βιταμίνη είναι επίσης άφθονη στα φρέσκα φρούτα.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο όφελος είναι μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition, η οποία διαπίστωσε ότι 198 άτομα που ακολούθησαν δίαιτα με ωμές τροφές είχαν υψηλά επίπεδα βήτα-καροτίνης και φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης Α. Ωστόσο, είχαν χαμηλά επίπεδα του αντιοξειδωτικού λυκοπενίου .

  • Τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά

Επειδή πολλοί vegan παίρνουν τα περισσότερα από τα λίπη τους από ξηρούς καρπούς, σπόρους ή αβοκάντο, η διατροφή τους είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις