Νέα μελέτη αποδεικνύει ότι η vegan διατροφή είναι καλύτερη για το περιβάλλον.

Μια μελέτη για τη σχέση διατροφής και αερίων του θερμοκηπίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δίαιτες που βασίζονται στην χορτοφαγία είναι καλύτερες για τον πλανήτη, αφού διαπίστωσε ότι το αποτύπωμα άνθρακα των κρεατοφάγων είναι 59% περισσότερο από αυτό των χορτοφάγων.

Κρεατοφαγία – Χορτοφαγία: Η σχέση διατροφής και αερίων του θερμοκηπίου

Η παραγωγή τροφίμων ευθύνεται για το 30% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λιντς έψαξαν βαθύτερα για να εξετάσουν ποια ακριβώς τρόφιμα συνεισφέρουν περισσότερο. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One, οι ερευνητές εξέτασαν τα ίχνη άνθρακα από περισσότερα από 3.000 διαφορετικά γενόσημα τρόφιμα και 40.000 επώνυμα είδη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το κρέας συνδέεται με το 32% των εκπομπών GHG που σχετίζονται με τη διατροφή και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 14% του αποτυπώματος άνθρακα των τροφίμων. Άλλα τρόφιμα που είχαν αξιοσημείωτο αντίκτυπο στο κλίμα περιλαμβάνει ποτά όπως το τσάι, ο καφές και το αλκοόλ, τα οποία συμβάλλουν στο 15% των αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με τη διατροφή, ενώ τα κέικ, τα μπισκότα και τα γλυκά συνεισφέρουν σχεδόν κατά 9%.

Επιπλέον, αξιολόγησαν τη συσχέτιση των τροφίμων με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με μια αυτοματοποιημένη διαδικτυακή διατροφική αξιολόγηση για 212 ενήλικες σε τρεις περιόδους 24 ωρών. Από αυτό, διαπίστωσαν ότι οι μη χορτοφάγοι παρήγαγαν το 59% περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τους χορτοφάγους.

Οι σχέσεις μεταξύ διατροφής και εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου Οι διαφορές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου διερευνήθηκαν επίσης από τα διατροφικά πρότυπα, τα δημογραφικά χαρακτηριστικά και τη συνιστώμενη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι χορτοφάγοι είχαν επίσης χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με κέικ, μπισκότα και ζαχαροπλαστεία, αντικατοπτρίζοντας πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα γενικότερα. Επιπλέον, η έρευνα διαπίστωσε ότι η δίαιτα των ανδρών παράγει 41% υψηλότερες εκπομπές από τις δίαιτες των γυναικών, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης πρόσληψης κρέατος, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις