Τα προϊόντα που περιέχουν βιταμίνη D,κι ο φυσικός τρόπος για να την αποκτήσετε

Η βιταμίνη D διατηρεί τα οστά μας υγιή βοηθώντας στον έλεγχο της ποσότητας ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων στο σώμα μας, ενώ παράλληλα, διατηρεί τους μυς μας υγιείς. Η βιταμίνη D είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για έναν υγιή οργανισμό. Η πλειοψηφία των ανθρώπων δυσκολεύεται να λάβει επαρκή βιταμίνη D από τον ήλιο. Υπάρχουν λίγα τρόφιμα που περιέχουν φυσικά βιταμίνη D με τα περισσότερα από αυτά να είναι ζωικής προέλευσης. Ως αποτέλεσμα, σε μια vegan διατροφή θα πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να προσληφθεί η απαιτούμενη από τον οργανισμό βιταμίνη D.

Οι περισσότερες τροφές που αποτελούν πηγή βιταμίνης D, είναι ζωικής προέλευσης όπως τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια, το κόκκινο κρέας και το συκώτι. Όσοι ακολουθούν φυτική διατροφή μπορούν επίσης να βρουν προϊόντα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, η οποία σε μια vegan διατροφή μπορεί να περιλαμβάνεται σε φυτικά γάλατα, μαργαρίνη ή vegan δημητριακά πρωινού.

Πιο συγκεκριμένα, εκτός από τα ενισχυμένα φυτικά γάλατα, η μαργαρίνη και τα egan βούτυρα συχνά έχουν περιεκτικότητα σε βιταμίνη D.  Η μόνη άλλη δυνατότητα λήψης βιταμίνης D μέσω των vegan τροφών είναι η χρήση μανιταριών που εκτίθενται στον ήλιο. Τα μανιτάρια μπορούν να παράγουν βιταμίνη D όταν εκτίθενται στο ηλιακό φως. Αν και αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πιθανότητα, η έρευνα δεν είναι εκεί που χρειαζόμαστε για να το προτείνουμε ως αξιόπιστη πηγή βιταμίνης D 4. Ωστόσο, τα περισσότερα μανιτάρια στην αγορά δεν εκτίθενται στο ηλιακό φως και επομένως δεν περιέχουν βιταμίνη D, ή τουλάχιστον δεν περιέχουν επαρκή ποσότητα. Σημαντικές πηγές βιταμίνη D σε μια vegan διατροφή είναι και οι ενισχυμένοι χυμοί πορτοκαλιού, καθώς και τα δημητριακά και το τόφου που επίσης, διατίθενται στους καταναλωτές ενισχυμένα. Τέλος, ένας αποτελεσματικός τρόπος λήψης βιταμίνης D, είναι η έκθεση στον ήλιο, αλλά πάντα φυσικά με μέτρο. Αποδεικνύεται ότι η λήψη λίγων λεπτών από τις μεσημεριανές ακτίνες μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D σας. Μάλιστα, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι 5-30 λεπτά έκθεσης στον ήλιο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε επαρκή σύνθεση βιταμίνης D. Απλώς έχετε κατά νου: Οι ηλικιωμένοι ενήλικες και τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα είναι λιγότερο ικανά να παράγουν βιταμίνη D από το ηλιακό φως, επομένως η χρήση των άλλων πόρων σε αυτήν τη λίστα θα είναι καθοριστική.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις