Εάν είσαι vegan και θες να ετοιμάσεις ένα πλήρες γιορτινό γεύμα, αυτό το μενού είναι για σένα.

Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι η ομορφότερη εποχή του χρόνου αλλά είναι πιθανό να γίνει ιδιαίτερα δύσκολη για τους vegan, οι οποίοι δεν θα μπορούν να απολαύσουν την πλειονότητα των φαγητών και των γλυκών που προσφέρεται σε ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι κρεατοφάγων. Εάν όμως είστε από τους τυχερούς που διοργανώνουν οι ίδιοι το δείπνο ή η οικογένειά σας και οι φίλοι σας είναι επίσης χορτοφάγοι αυτό το απόλυτα χριστουγεννιάτικο vegan μενού θα τους εντυπωσιάσει όλους!

Χριστουγεννιάτικο vegan μενού 

Ορεκτικό

Τάρτες λαχανικών

Για τη ζύμη:

  • 150 γρ αλεύρι
  • 90 g κρύο vegan βούτυρο
  • αλάτι

Για τη γέμιση με τυρί κρέμα:

  • 1 φλιτζάνι/125 g vegan τυρί κρέμα
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1,5 κουταλάκι μουστάρδα ντιζόν
  • 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
  • αλάτι πιπέρι

Για τη γέμιση λαχανικών:

  • 1 παντζάρι
  • 1 κολοκυθάκι
  • 2 καρότα
  • 1 μικρό λευκό καρότο ή παστινάκι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Οδηγίες

  1. Προσθέστε αλεύρι, βούτυρο και μια πρέζα αλάτι σε ένα μπλέντερ. Ανακατέψτε μερικές φορές και μετά αρχίστε σιγά σιγά να προσθέτετε κρύο νερό, περίπου 2 κουταλιές της σούπας συνολικά. Χτυπάμε και προσθέτουμε νερό μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης.
  2. Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Χωρίστε σε 6 κομμάτια και στη συνέχεια ανοίξτε το κάθε κομμάτι σε ένα μικρό κύκλο.
    Λαδώνουμε ελαφρά τις φόρμες ταρτών, στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζύμη και πιέζουμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας. Πλάθουμε τις άκρες και τρυπάμε τους πάτους με ένα πιρούνι. Το βάζετε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε τις γεμίσεις.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.
  4. Για τη γέμιση τυριού κρέμα ανακατέψτε μαζί το vegan τυρί κρέμα, το σκόρδο, τη μουστάρδα, τα βότανα και το χυμό λεμονιού.
  5. Αλατοπιπερώνετε.
  6. Καθαρίζουμε τα παντζάρια, το καρότο και το λευκό καρότο. Χρησιμοποιώντας έναν αποφλοιωτή λαχανικών, κόψτε τα λαχανικά σε μακριές κορδέλες. Κόψτε με ένα μαχαίρι για να έχετε τα ίδια περίπου ύψη για κάθε κορδέλα.
  7. Μοιράζουμε τη γέμιση με τυρί κρέμα ανάμεσα στις τάρτες.
  8. Τυλίξτε 2-3 φέτες λαχανικών σε σφιχτή σπείρα και τοποθετήστε το στο κέντρο μιας τάρτας. Τυλίξτε το με άλλο λαχανικό και μετά με το τρίτο είδος. Συνεχίζουμε να τυλίγουμε σε σπείρα, μέχρι να φτάσουμε στην άκρη του πιάτου. Επαναλάβετε με τις υπόλοιπες τάρτες.
  9. Αλείψτε τις τάρτες με ελαιόλαδο και στη συνέχεια ψήστε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να ψηθούν τα λαχανικά.

Κυρίως πιάτο

Κολοκύθα γεμιστή 

Υλικά:

  • 2 μέτριες κολοκύθες κομμένες στη μέση
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 125 γρ μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 80 γρ μαγειρεμένα κάστανα ψιλοκομμένα
  • 50 γρ καρύδια καβουρδισμένα και θρυμματισμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 25 γρ αποξηραμένα κράνμπερι ψιλοκομμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση

Για την κολοκύθα:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180c
  2. Αφαιρούμε τους σπόρους των κολοκυθιών και χαράσσουμε τη σάρκα διαγώνια.
  3. Τοποθετούμε το βούτυρο σε ταψιά και το αλείφουμε με το ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Τοποθετούμε στο φούρνο και ψήνουμε για 60 – 120 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν εσωτερικά και να καραμελώσουν εξωτερικά.

Για τη γέμιση:

  1. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το λάδι σε ένα μέτριο τηγάνι και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για ένα ακόμη λεπτό. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα μανιτάρια και μαγειρέψτε για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Προσθέτουμε τα καρύδια, τα κάστανα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε να ενωθούν και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό περίπου. Αφήνουμε στην άκρη.
  4. Όταν τα κολοκύθια ψηθούν, ρίχνουμε με κουτάλι τη γέμιση στις κοιλότητες, προσθέτουμε φρέσκο θυμάρι και αλάτι.

Επιδόρπιο 

Χριστουγεννιάτικο κέικ 

Υλικά:

  • 1 κιλό ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα
  • ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
  • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • 150 ml ρούμι
  • 250 γρ λάδι καρύδας
  • 200 γρ μαλακή καστανή ζάχαρη
  • 4 κουταλιές της σούπας σπόρους chia
  • 175 γρ αλεύρι απλό
  • 100 γρ αμύγδαλα αλεσμένα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ανάμεικτο μπαχαρικό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
  • 100 γρ αμύγδαλα σε νιφάδες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

  1. Βάλτε τα αποξηραμένα φρούτα, το ξύσμα και το χυμό, το ρούμι, το λάδι καρύδας και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίξτε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και αφήστε το να κρυώσει για 30 λεπτά.
  2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 150 C/130 C. Στρώνουμε μια βαθιά φόρμα για κέικ 20 εκ. με μια διπλή στρώση λαδόκολλας και στη συνέχεια τυλίγουμε μια διπλή στρώση εφημερίδας γύρω από το εξωτερικό, δένοντάς την με σπάγκο για να στερεωθεί. Ανακατέψτε τους σπόρους chia με 150 ml νερό. Αφήστε το να καθίσει για 5 λεπτά μέχρι να γίνει πηκτή και να γίνει παχύρρευστο.
  3. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά στο μείγμα των φρούτων, μαζί με το μείγμα των σπόρων chia, και ανακατέψτε καλά, φροντίζοντας να μην υπάρχουν θήκες με αλεύρι. Βάλτε το στο ταψί που έχετε ετοιμάσει, ισοπεδώστε το επάνω μέρος με ένα κουτάλι και ψήστε στο κέντρο του φούρνου για 2 ώρες.
  4. Βγάζετε το κέικ από το φούρνο, του ανοίγετε τρύπες με ένα σουβλάκι και ρίχνετε με κουτάλι 2 κουταλιές της σούπας ρούμι. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει τελείως μέσα στη φόρμα.
  5. Για αποθήκευση, ξεφλουδίστε τη λαδόκολλα ψησίματος και στη συνέχεια τυλίξτε καλά σε μεμβράνη.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις