Μεταξύ πολλών άλλων μέτρων, το ψήφισμα δίνει έμφαση στην αυξημένη κατανάλωση φυτικών τροφίμων με σκοπό τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτρέπει τα κράτη μέλη του να αρχίσουν να προωθούν μια φυτική διατροφή σε μια προσπάθεια να μειώσουν τους 1,3 εκατομμύρια θανάτους από καρκίνο στην Ευρώπη ετησίως.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για την καταπολέμηση του καρκίνου που καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να προωθήσουν μια υγιεινή, φυτική διατροφή και να τρώνε λιγότερο κρέας για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Επί του παρόντος, ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτων στην Ευρώπη – μετά από καρδιαγγειακές παθήσεις όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό – με 1,3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Επί του παρόντος, υπάρχουν επίσης 3,5 εκατομμύρια διαγνωσμένες περιπτώσεις κάθε χρόνο και ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί σε περισσότερες από 4,3 εκατομμύρια περιπτώσεις έως το 2035.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε αποτελεί μέρος μιας συνολικής και συντονισμένης στρατηγικής για την πρόληψη του καρκίνου και ακολουθεί την έναρξη του σχεδίου της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου το 2021. Μεταξύ πολλών άλλων μέτρων, το ψήφισμα δίνει έμφαση στην αυξημένη κατανάλωση φυτικών τροφίμων όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, και όσπρια αντί για κρέας, εξαιρετικά επεξεργασμένα προϊόντα και προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται να βοηθήσουν τους καταναλωτές να κάνουν υγιεινές και βιώσιμες επιλογές τροφίμων. Αυτό συνεπάγεται τη βελτίωση της προσιτότητας και της πρόσβασης των φρέσκων τροφίμων όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Το ψήφισμα ζητά επίσης να πραγματοποιηθούν εκτενείς δημόσιες εκστρατείες σχετικά με τη διατροφή και τη διατροφική συμβουλευτική στον τομέα της πρόληψης και της περίθαλψης.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις