Οι εναλλακτικές για ψάρια και θαλασσινά που ετοιμάζουν οι start up παγκοσμίως

Τα vegan θαλασσινά είναι οι νέοι παίκτες της αγοράς υποκατάστατων και οι νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα αποδεικνύουν ότι υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να δημιουργήσουν το τελικό φυτικό προϊόν τους. Υπάρχουν ήδη στο εμπόριο vegan τόνος και σολομός που παρασκευάζονται από όσπρια πλούσια σε πρωτεΐνες, ενώ άλλοι έχουν χρησιμοποιήσει σόγια για να μιμηθούν τη γεύση και την υφή των ψαριών.

Πρόσφατα, στο παιχνίδι μπήκαν και τα μανιτάρια καθώς το μυκήλιο, το ριζικό σύστημα των μανιταριών, αναπτύσσεται φυσικά σε δομή παρόμοια με τον μυϊκό ιστό των θαλασσινών και έχει απαλή γεύση.

Η πρώτη startup στην Ευρώπη που φτιάχνει vegan θαλασσινά από μυκήλιο είναι η γερμανική Esencia Foods. Ιδρύθηκε από τον επιστήμονα και σεφ Bruno Scocozza και έχει στόχο να προωθήσει την παγκόσμια μετάβαση στη βιώσιμη διαχείριση των ωκεανών με εναλλακτικές λύσεις θαλασσινών.

Χρησιμοποιώντας μια διαδικασία ζύμωσης σε στερεά κατάσταση, η Esencia αναπτύσσει μυκήλιο με τρόπο παρόμοιο με το tempeh, αλλά χρησιμοποιώντας μύκητες που παρέχουν την απαλή υφή που συναντάμε στα χτένια και την πολύπλοκη υφή ψαριών όπως το λαβράκι. Η εταιρεία ελπίζει να κυκλοφορήσει τα πρώτα της προϊόντα σε εστιατόρια και υπηρεσίες εστίασης μέχρι το τέλος του 2023 προτού επεκταθεί στη λιανική.

Η startup Aqua Cultured Foods με έδρα το Σικάγο βρίσκεται σε παρόμοια αποστολή, αλλά εστιάζει στη δημιουργία ολόκληρων φυτικών “ψαριών”. Χρησιμοποιώντας τεχνικές ζύμωσης που δεν απαιτούν ζωικές εισροές, γενετική τροποποίηση ή χρήση αμύλων και απομονωμένων πρωτεϊνών, η Aqua Cultured εργάζεται για να τελειοποιήσει τη γεύση, την υφή και τη διατροφή των ολόκληρων καλαμαριών, γαρίδων, χτενιών και φιλέτων τόνου και λευκού ψαριού.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις