Τα αποτελέσματα της έρευνας θα σας εκπλήξουν

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Dietary Science and Practice αποκάλυψε νέα οφέλη από την αποχή από ζωικά προϊόντα, καταδεικνύοντας ότι η vegan διατροφή συνδέεται με τις χρόνιες ασθένειες και την καταπολέμησή τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η φυτική διατροφή μειώνει τα φλεγμονώδη διατροφικά τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) -έναν βιοδείκτη που εμπλέκεται σε χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις- κατά σχεδόν 80%. Συγκριτικά, μια δίαιτα που περιλαμβάνει κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα μείωσε τα AGEs κατά 15 τοις εκατό.

Τα AGEs είναι ενώσεις που σχηματίζονται στην κυκλοφορία του αίματος όταν οι πρωτεΐνες ή τα λίπη συνδυάζονται με τη γλυκόζη. Τα AGEs προκαλούν φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, που τελικά οδηγούν σε χρόνια νόσο.

«Η απλή αντικατάσταση του λιπαρού κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων με μια φυτική διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά οδήγησε σε σημαντική μείωση των τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης—φλεγμονώδεις ενώσεις που βρέθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό σε ζωικά προϊόντα παρά στα φυτά», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Hana Kahleova, MD. , PhD, διευθυντής κλινικής έρευνας στην Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική (PCRM), δήλωσε σε μια δήλωση. Η μείωση των AGEs συνδέθηκε με μέση απώλεια βάρους 14 κιλών και βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, είπε η Kahleova.

Vegan διατροφή χρόνιες ασθένειες

vegan

Vegan διατροφή-χρόνιες ασθένειες: Τα οφέλη για την υγεία

Στη μελέτη, 244 συμμετέχοντες που ήταν υπέρβαροι χωρίστηκαν τυχαία σε μια ομάδα παρέμβασης, η οποία ακολούθησε μια φυτική διατροφή χαμηλή σε λιπαρά ή ομάδα ελέγχου, η οποία δεν έκανε αλλαγές στη διατροφή, για 16 εβδομάδες.

Στην αρχή και στο τέλος της μελέτης, μετρήθηκε η σύσταση του σώματος και αξιολογήθηκε η ευαισθησία στην ινσουλίνη. Τα διαιτητικά AGEs υπολογίστηκαν με βάση τα αυτοαναφερόμενα αρχεία διατροφικής πρόσληψης και χρησιμοποιήθηκε μια βάση δεδομένων διατροφικών AGEs για την εκτίμηση της πρόσληψης διατροφικών AGEs.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη, οι διατροφικές AGEs μειώθηκαν κατά 79 τοις εκατό στην ομάδα με βάση τα φυτά, σε σύγκριση με 15 τοις εκατό στην ομάδα ελέγχου. Περίπου το 55 τοις εκατό της μείωσης των διατροφικών AGEs στην ομάδα με βάση τα φυτά αποδόθηκε στη μείωση της πρόσληψης κρέατος, το 26 τοις εκατό στη μειωμένη πρόσληψη γαλακτοκομικών και το 15 τοις εκατό στη μειωμένη κατανάλωση πρόσθετων λιπαρών. Η μείωση στην κατανάλωση λευκού κρέατος έκανε τη μεγαλύτερη διαφορά στις διατροφικές AGEs που προέρχονται από το κρέας (59%), ακολουθούμενο από το επεξεργασμένο κρέας (27%). Η ευαισθησία στην ινσουλίνη βελτιώθηκε στην ομάδα παρέμβασης.

Οι συγγραφείς λένε ότι αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν προηγούμενες παρατηρήσεις για τις ευνοϊκές επιδράσεις των δίαιτων χαμηλών AGEs στο βάρος, το σωματικό λίπος και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η φυτική διατροφή μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη

Αυτή η μελέτη βασίζεται σε έναν αυξανόμενο όγκο στοιχείων που συνδέουν μια θρεπτική διατροφή με βάση τα φυτά με τη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε νωρίτερα φέτος στο επιστημονικό περιοδικό Diabetologia διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φυτικών τροφών όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, καφές και όσπρια συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Τμήμα Διατροφής του Χάρβαρντ T.H. Chan School of Public Health, διέκρινε μεταξύ υγιεινών και ανθυγιεινών φυτικών τροφών σύμφωνα με την υπάρχουσα συσχέτιση τους με διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις, ορισμένους καρκίνους και άλλες καταστάσεις, όπως η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 κατά την περίοδο παρακολούθησης της μελέτης είχαν χαμηλότερη πρόσληψη τροφών στην κατηγορία «υγιεινών φυτών», μαζί με υψηλότερο ΔΜΣ, αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη—και χρησιμοποίησαν φάρμακα. για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα: Κόψε το κρέας σε μόλις δύο μπιφτέκια την εβδομάδα για να σώσεις τον πλανήτη

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις