Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος βασικός παράγοντας που οδηγεί στην κλιματική αλλαγή

Έχει γίνει πλέον ευρέως γνωστό πως η υπερβολική κατανάλωση κρέατος είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην κλιματική αλλαγή. Ως αποτέλεσμα, περιορίζοντας απλώς την ποσότητα που τρώμε εβδομαδιαίως μπορούμε πραγματικά να κάνουμε έναν πολύ μεγάλο καλό στον πλανήτη. Αυτό που προτείνει η έκθεση της State of Climate Action 2022 είναι να αρκεστούμε σε δύο μπιφτέκια την εβδομάδα εάν θέλουμε να αποφύγουμε τις χειρότερες καταστροφές της κλιματικής κρίσης.

Ημέρα υπέρβασης της Γης: Καταναλώσαμε ήδη όσα μπορούσε να παράγει ο πλανήτης σε έναν χρόνο

Υπερβολική κατανάλωση κρέατος, αποψίλωση, φυσικό αέριο και αυτοκίνητα βασικοί παράγοντες που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή

Η έκθεση State of Climate Action 2022 εξέτασε την παγκόσμια πρόοδο σε 40 δείκτες που θα ήταν καθοριστικοί για τη μείωση στο μισό των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, σύμφωνα με τον στόχο περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Οι δείκτες που προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία ήταν η χρήση του φυσικού αερίου, η οποία αυξάνεται ραγδαία σε μια εποχή που θα έπρεπε να μειωθεί υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στους ανησυχητικούς δείκτες συναντάμε επίσης τις εκπομπές από την γεωργία, την χρήση των επιβατικών αυτοκινήτων και την αποψίλωση.

Ο Ani Dasgupta, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων, ενός από τους οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την έκθεση, επεσήμανε τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν φέτος σε όλο τον κόσμο.

«Ο κόσμος είδε την καταστροφή που προκαλεί η αύξηση της θερμοκρασίας κατά μόλις 1,1 βαθμό Κελσίου. Κάθε κλάσμα του βαθμού έχει σημασία στον αγώνα για την προστασία των ανθρώπων και του πλανήτη. Βλέπουμε σημαντικές προόδους στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά ακόμη δεν έχουμε κερδίσει σε κανέναν τομέα», δήλωσε.

Ο Bill Hare, διευθύνων σύμβουλος της Climate Analytics, η οποία συνέβαλε επίσης στην εκπόνηση της έκθεσης, προειδοποίησε για την αυξανόμενη χρήση του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτό αέριο, παρά τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών λύσεων χαμηλού κόστους και πιο υγιεινών», δήλωσε. «Η συνεχιζόμενη κρίση που προέκυψε από σοκ όπως η πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε πολύ καθαρά πώς η συνεχιζόμενη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι μόνο κακή για το κλίμα, αλλά ενέχει και σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και την οικονομία».

Διαβάστε επίσης: 

Φυτικό κρέας: Η σημαντική συμβολή του στη μείωση εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις