Έως σήμερα η ανθρωπότητα εξάντλησε όλους τους πόρους που μπορούσε να αναγεννήσει το οικοσύστημα

Ημέρα – ορόσημο για την επισιτιστική κρίση είναι η Πέμπτη 28 Ιουλίου καθώς έως σήμερα και επίσημα η ανθρωπότητα έχει καταναλώσει όλα όσα η γη μπορεί να παράγει βιώσιμα για τον χρόνο που διανύουμε, με τις ΜΚΟ να προειδοποιούν ότι το υπόλοιπο του 2022 θα ζήσει με έλλειμμα πόρων. Αυτή η ημέρα ονομάστηκε «Ημέρα υπέρβασης της Γης» και σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής κατά το οποίο οι άνθρωποι έχουν εξαντλήσει “ό,τι μπορούν να αναγεννήσουν τα οικοσυστήματα σε ένα χρόνο”, σύμφωνα με το Global Footprint Network και το WWF.

“Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 28 Ιουλίου, η ανθρωπότητα έχει χρησιμοποιήσει όσα περισσότερα από τη φύση μπορεί να ανανεώσει ο πλανήτης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Γι’ αυτό η 28η Ιουλίου είναι η Ημέρα Υπέρβασης της Γης”, δήλωσε ο Mathis Wackernagel, πρόεδρος του Global Footprint Network.

Ενώ πρόσθεσε: “Η Γη έχει πολλά αποθέματα, επομένως μπορούμε να εξαντλήσουμε τη Γη για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά δεν μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε υπερβολικά για πάντα. Είναι όπως με τα χρήματα. Μπορούμε να ξοδέψουμε περισσότερα από όσα κερδίζουμε για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να μην έχουμε άλλα.”

Θα χρειαζόταν 1,75 φορές η Γη για να τροφοδοτηθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός με βιώσιμο τρόπο, σύμφωνα με το μέτρο, το οποίο δημιουργήθηκε από ερευνητές στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το Global Footprint Network είπε ότι η Ημέρα Υπέρβασης της Γης έρχεται όλο και πιο κοντά τα τελευταία 50 χρόνια.

Το 2020, η ημερομηνία μετακόμισε τρεις εβδομάδες πίσω λόγω της πανδημίας COVID-19, πριν επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Το βάρος δεν κατανέμεται ομοιόμορφα. Αν όλοι ζούσαν όπως οι Αμερικανοί, η ημερομηνία θα είχε πέσει ακόμα νωρίτερα, στις 13 Μαρτίου, είπε ο Wackernagel.

Οι δύο ΜΚΟ δείχνουν το δάχτυλο στο σύστημα παραγωγής τροφίμων και στο «σημαντικό» οικολογικό του αποτύπωμα. «Συνολικά, περισσότερο από το ήμισυ της βιοχωρητικότητας του πλανήτη (55%) χρησιμοποιείται για να θρέψει την ανθρωπότητα», ανέφεραν οι δύο ΜΚΟ. «Ένα μεγάλο μέρος των τροφίμων και των πρώτων υλών χρησιμοποιείται για τη διατροφή των ζώων και των ζώων που καταναλώνονται στη συνέχεια», δήλωσε ο Pierre Cannet της WWF Γαλλίας. Στην ΕΕ, «το 63 τοις εκατό της καλλιεργήσιμης γης… συνδέεται άμεσα με τη ζωική παραγωγή», είπε.

«Η γεωργία συμβάλλει στην αποψίλωση των δασών, στην κλιματική αλλαγή εκπέμποντας αέρια θερμοκηπίου, στην απώλεια βιοποικιλότητας και στην υποβάθμιση των οικοσυστημάτων, ενώ χρησιμοποιεί σημαντικό μερίδιο γλυκού νερού», ανέφεραν οι ΜΚΟ. Με βάση επιστημονικές συμβουλές, υποστηρίζουν τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος στις πλούσιες χώρες.

«Αν μπορούσαμε να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος στο μισό, θα μπορούσαμε να μετακινήσουμε την ημερομηνία της υπέρβασης κατά 17 ημέρες», δήλωσε η Laetitia Mailhes του Global Footprint Network. «Ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων θα ωθούσε την ημερομηνία πίσω κατά 13 ημέρες, αυτό δεν είναι ασήμαντο», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως το ένα τρίτο των τροφίμων στον κόσμο σπαταλάται.

Διαβάστε επίσης:

Φυτικό κρέας: Η σημαντική συμβολή του στη μείωση εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις