Η έμφαση στις φυτικές ίνες και ο αποκλεισμός του κόκκινου κρέατος οι κύριες αιτίες

Για να θεωρηθεί μια διατροφή vegan, πρέπει να περιλαμβάνει μόνο τρόφιμα φυτικής προέλευσης, πράγμα που σημαίνει ότι αποκλείει το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα ζωικά υποπροϊόντα όπως η ζελατίνη και το μέλι. Πολυάριθμες μελέτες υποδεικνύουν τα οφέλη μιας vegan διατροφής για την υγεία. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η μετάβαση σε μια εν μέρει ή πλήρως φυτική διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) Trusted Source περιγράφει τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου για αυτόν τον τύπο καρκίνου:

φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
γενετική και οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου
χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας ή άσκησης
δίαιτες χαμηλή σε φυτικές ίνες και υψηλή σε λιπαρά
δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα κρέατα
υπέρβαρο και παχυσαρκία
κάπνισμα προϊόντων καπνού
χρήση αλκοόλ

Παρόλο που δεν μπορείτε να τροποποιήσετε ορισμένους από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, όπως τα γονίδια και το οικογενειακό σας ιστορικό, μπορείτε να λάβετε ορισμένα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να μειώσετε τον κίνδυνο. Η αλλαγή της τυπικής διατροφής σας μπορεί να είναι ένα από αυτά.

Μια ανασκόπηση του 2022 49 μελετών, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 3 εκατομμυρίων ανθρώπων, διαπίστωσε ότι οι φυτικές δίαιτες ήταν προστατευτικές έναντι όλων των καρκίνων του πεπτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου. Λάβετε όμως υπόψη ότι δεν ήταν όλες οι φυτικές δίαιτες που περιλαμβάνονται στην ανασκόπηση ήταν πλήρως vegan δίαιτες.

Μια προοπτική μελέτη κοόρτης του 2015 βρήκε χαμηλότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου σε 96.354 χορτοφάγους μετά από 7 χρόνια. Είναι καλά αποδεδειγμένο ότι η κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου και ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν δίαιτες vegan τείνουν να τρώνε περισσότερες ίνες σε σχέση με εκείνους που ακολουθούν άλλα διατροφικά πρότυπα.

Επιπλέον, μια κριτική Η αξιόπιστη πηγή προτείνει ότι τα όσπρια, τα οποία περιέχουν τόσο φυτικές ίνες όσο και αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον καρκίνο, αποτελούν βασικό στοιχείο πολλών vegan διατροφών. Τα όσπρια μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, όταν καταναλώνονται τακτικά. Επιπλέον, οι μελέτες συνδέουν την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Επειδή οι φυτικές δίαιτες αποκλείουν το κρέας, οι βίγκαν αυτό μπορεί να μειώσει περαιτέρω τον κίνδυνο.

Διαβάστε επίσης: 

Νιώθεις να μην έχεις ενέργεια; Αυτές οι 4 vegan τροφές μπορεί να βοηθήσουν

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις