Δεν είναι μυστικό ότι τα φυτικά γάλατα έχουν πολύ χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από τα αντίστοιχα γαλακτοκομικά. Αναμεσά τους και το γάλα από αρακά που έχει κερδίσει έδαφος στην vegan διατροφή τα τελευταία χρόνια.

Ο λόγος είναι ότι δεν δημιουργούνται όλα τα φυτικά γάλατα με τον ίδιο τρόπο. Το γάλα αμυγδάλου – ενώ έχει χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από τα γαλακτοκομικά – απαιτεί μια μεγάλη ποσότητα νερού: μόλις 16 αμύγδαλα χρειάζονται 15 λίτρα νερού ώστε να δημιουργηθεί το γάλα! Και ενώ η καρύδα και το γάλα σόγιας δεν απαιτούν πολύ νερό, η διαδικασία παραγωγής τους επηρεάζει αρνητικά τη γη στην οποία αναπτύσσονται.

Το φυτικό γάλα αρακά παρασκευάζεται από μπιζέλια, τα οποία – ως όσπριο – βοηθούν στη μετατροπή του αζώτου στον αέρα ώστε να είναι βιοδιαθέσιμο για χρήση από τα φυτά. Αυτό βοηθά στην αναγέννηση του εδάφους για μελλοντικά φυτά και είναι ο λόγος που τόσοι πολλοί αγρότες και κηπουροί χρησιμοποιούν τα μπιζέλια στις εκτάσεις τους.

Εκτός από την αναγέννηση της γης για μελλοντική χρήση, τα μπιζέλια απαιτούν πολύ λιγότερο νερό για να αναπτυχθούν και έχουν ένα από τα χαμηλότερα αποτυπώματα άνθρακα από όλα τα γάλατα – φυτικής προέλευσης ή άλλου είδους. Το γάλα αρακά απαιτεί 80% λιγότερο νερό από το γάλα αμυγδάλου και έχει αποτύπωμα άνθρακα 75% λιγότερο από τα γαλακτοκομικά!

Όμως, ενώ όλοι προσπαθούμε να κάνουμε επιλογές φιλικές προς το περιβάλλον, η γεύση και η διατροφή εξακολουθούν να είναι σημαντικοί παράγοντες. Το γάλα αρακά έχει μια ουδέτερη γεύση που μοιάζει με το γαλακτοκομικό γάλα, ενώ διατηρεί μια λεία και κρεμώδη σύσταση. Όχι μόνο το γάλα του αρακά έχει υπέροχη γεύση, αλλά είναι επίσης γεμάτο με θρεπτικά συστατικά. Περιέχει πέντε φορές περισσότερες πρωτεΐνες από το γάλα αμυγδάλου και τρεις φορές περισσότερες από το γάλα βρώμης, καθιστώντας το εξαιρετική επιλογή για προσθήκη σε σέικ πρωτεΐνης ή σε ένα μπολ με δημητριακά που περιέχει πρωτεΐνη.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις