Μια νέα εκτενής έρευνα αποκαλύπτει ακόμη ένα όφελος της χορτοφαγίας.

Οι χορτοφάγοι έχουν 14% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο από τoυς κρεατοφάγους, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που συνδέει την κατανάλωση κρέατος με αυξημένο κίνδυνο της νόσου. Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέλυσε δεδομένα για περισσότερους από 470.000 Βρετανούς και διαπίστωσε ότι οι pesceterians είχαν 10% μειωμένο κίνδυνο. Επιπλέον, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που τρώνε κρέας τακτικά -που ορίζεται ως περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα- όσοι κατανάλωναν μικρές ποσότητες είχαν 2% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο, διαπίστωσε η μελέτη.

Ωστόσο, οι συγγραφείς, με επικεφαλής τον Cody Watling από τη μονάδα επιδημιολογίας του καρκίνου του πληθυσμού της Οξφόρδης, κατέστησαν σαφές ότι τα ευρήματά τους δεν απέδειξαν οριστικά ότι η τακτική κατανάλωση κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Το κάπνισμα και το σωματικό λίπος θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην εξήγηση των διαφορών που βρέθηκαν, είπαν.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

  1. Όσοι τρώνε λιγότερο κρέας – δηλαδή καταναλώνουν κρέας πέντε ή λιγότερες φορές την εβδομάδα – είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου από τους κανονικούς κρεατοφάγους.
  2. Οι χορτοφάγοι γυναίκες είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες από εκείνες που κατανάλωναν κρέας τακτικά να αναπτύξουν μετεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού, αν και αυτό μπορεί να οφείλεται στον χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος τους.
  3. Οι χορτοφάγοι άνδρες έχουν 31% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και οι άνδρες pesceterians 20% χαμηλότερες.

«Τα αποτελέσματα… υποδεικνύουν ότι συγκεκριμένες διατροφικές συμπεριφορές όπως η χαμηλή περιεκτικότητα σε κρέας, η χορτοφαγική ή η διατροφή με βάση τα ψάρια, μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως εντέρου, μαστού και προστάτη», δήλωσε η Δρ Γιώτα Μήτρου, διευθύντρια έρευνας και καινοτομίας στο World Cancer Research Fund International (WCRF), που συγχρηματοδότησε τη μελέτη με την Cancer Research UK.

Σε “τεντωμένο σχοινί” οι συζητήσεις για το αλκοόλ στην Ευρωβουλή – Αντιδρά η Ελλάδα

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις