Η υιοθέτηση υγιών διατροφικών συνηθειών από νεαρή ηλικία, αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

Σύμφωνα με νέα έρευνα η κατανάλωση λιγότερου κρέατος,  γαλακτοκομικών και  ζαχαρούχων τροφίμων και η ένταξη στη διατροφή περισσότερων οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών θα μπορούσε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής  για περισσότερο από μια δεκαετία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Medicine. Οι ερευνητές εξέτασαν το προσδόκιμο ζωής των ενηλίκων στις ΗΠΑ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών συνήθειων από νεαρή ηλικία  θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά κέρδη στο προσδόκιμο ζωής. Συνέκριναν μια τυπική δυτική διατροφή με μια  διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μιας πιο υγιεινής διατροφής από μικρή ηλικία θα μπορούσε να προσθέσει έως και 10,7 χρόνια ζωής  στις γυναίκες και 13 χρόνια ζωής  στους άνδρες.

 Τα μεγαλύτερα κέρδη, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα προέκυπταν από την κατανάλωση περισσότερων οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως και ξηρών καρπών και λιγότερου κόκκινου και επεξεργασμένο κρέατος. Αλλά η κατανάλωση περισσότερων οσπρίων από μόνη της θα μπορούσε να προσθέσει πάνω από δύο χρόνια προσδόκιμο ζωής τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Για τους ηλικιωμένους, τα κέρδη θα ήταν μικρότερα αλλά σημαντικά, σημειώνει η μελέτη. Άτομα γύρω στα εξήντα τους, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να προσθέσουν 8,4 χρόνια ζωής αν αντικαθιστούσαν το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας με πιο υγιεινές εναλλακτικές.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Η κατανόηση του σχετικού δυναμικού υγείας των διαφορετικών ομάδων τροφίμων θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να έχουν  σημαντικά οφέλη για την υγεία». Το φαγητό είναι θεμελιώδες για την υγεία. Η Global Burden of Disease Study, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, διαπίστωσε ότι η κακή διατροφή υπολογίζεται ότι προκαλεί 11 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο – δηλαδή έναν στους πέντε θανάτους ενηλίκων.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις