Πώς παρασκευάζεται το νέο vegan προϊόν

Μέχρι πρότινος η σόγια ήταν η καλύτερη επιλογή για vegan προϊόντα κρέατος. Αλλά τώρα, καθώς ο τομέας των εναλλακτικών πρωτεϊνών ανθεί, οι επιστήμονες τροφίμων μπορούν να συλλέξουν κάποια στοιχεία και να δημιουργήσουν προϊόντα κρέατος με ρεαλιστική γεύση, φυτικής προέλευσης. Τι γίνεται όμως με το κρέας που παρασκευάζεται από αραιό αέρα; Φαίνεται πολύ φουτουριστικό, αλλά είναι αληθινό.

Εμπνευσμένη από την παλιά έρευνα της NASA, η οποία επικεντρώθηκε σε καινοτόμους τρόπους τροφοδοσίας αστροναυτών σε μεγάλες διαστημικές αποστολές, μια startup με την επωνυμία “Air Protein” που εδρεύει στην Καλιφόρνια, χρησιμοποιεί τη δέσμευση άνθρακα για να μετατρέψει κυριολεκτικά τον αέρα σε πρωτεΐνη. Με απλά λόγια χρησιμοποιεί μικρόβια για την ανακύκλωση καθαρού CO2 και το συνδυάζει με νερό και ενέργεια για να δημιουργήσει πρωτεΐνη. Μετά από αυτό, σε μια διαδικασία παρόμοια με τη ζύμωση της μπύρας, η πρωτεΐνη μετατρέπεται σε μια ουσία που μοιάζει με αλεύρι. Έλαια, θρεπτικά συστατικά και αρωματικές ύλες προστίθενται για να μετατραπεί αυτή η σκόνη στο τελικό προϊόν: Air Meat. Το εντελώς vegan προϊόν μοιάζει με μπριζόλα, κοτόπουλο, ψάρι ή χοιρινό.

Σύμφωνα με την ιδρύτρια της εταιρείας, Lisa Dyson, η Air Protein καθοδηγείται από μια αποστολή εστιασμένη στο να μεταμορφώσει το σύστημα τροφίμων. Τα συμβατικά προϊόντα κρέατος είναι προϊόν της κτηνοτροφίας. Η ξεπερασμένη και καταστροφική βιομηχανία όχι μόνο σφάζει δισεκατομμύρια ζώα, αλλά συνεισφέρει επίσης περίπου το 14,5 τοις εκατό των παγκόσμιων εκπομπών θερμοκηπίου και καταστρέφει τα τροπικά δάση. (Σύμφωνα με μια μελέτη της Σχολής Δασών και Περιβαλλοντικών Σπουδών του Yale, το 80 τοις εκατό του Αμαζονίου έχει κοπεί από κτηνοτρόφους.)

Κάποιοι μπορεί να μπερδεύονται με την ιδέα της χρήσης αέρα για την παρασκευή προϊόντων που έχουν γεύση κρέατος. Αλλά η Dyson λέει ότι είναι μια ουσιαστική ιδέα για εξερεύνηση. Δεν απαιτεί τόσο πολλούς φυσικούς πόρους, αλλά δίνει σε όσους απολαμβάνουν τα προϊόντα κρέατος μια αξιόπιστη, ρεαλιστική, εναλλακτική γεύση κρέατος.

Διαβάστε επίσης: Hellas Veg: Μελέτη για τις χορτοφαγικές συνήθειες των Ελλήνων

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις