Το γάλα αμυγδάλου έχει γίνει βασικό αγαθό σε πολλά νοικοκυριά.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις χωρίς γαλακτοκομικά, φυτικής προέλευσης αντί του παραδοσιακού αγελαδινού γάλακτος. Στην πραγματικότητα, το γάλα αμυγδάλου τυχαίνει να είναι το πιο δημοφιλές μη γαλακτοκομικό γάλα λόγω, εν μέρει, της ευχάριστης υφής και της διακριτικής γεύσης ξηρών καρπών. Και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι δεν είναι μόνο εξαιρετικά ευέλικτο και νόστιμο, αλλά και χαμηλό σε θερμίδες, υδατάνθρακες και λιπαρά.

Παρά όλα τα οφέλη του για την υγεία, είχε μερικά μειονεκτήματα. Οι ειδικοί λένε ότι μια από τις πιο κοινές παρενέργειες της κατανάλωσης γάλακτος αμυγδάλου είναι τα στομαχικά προβλήματα – και ένα συστατικό του που ονομάζεται καραγενάνη είναι πιθανό να ευθύνεται.

«Πολλά εμπορικά γάλατα αμυγδάλου περιέχουν πρόσθετα όπως ζάχαρη, αλάτι, λεκιθίνη και γεύσεις», λέει η Gina Keatley, CDN, πιστοποιημένη διαιτολόγος διατροφολόγος στο Keatley Medical Nutrition Therapy στη Νέα Υόρκη. «Και η καραγενάνη ως συστατικό μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία», προσθέτει.

Τι είναι όμως η καραγενάνη; Ουσιαστικά, είναι ένα συστατικό που εξάγεται από κόκκινα φύκια που χρησιμοποιείται συχνά σε ένα ευρύ φάσμα επεξεργασμένων τροφίμων, ως πηκτικός παράγοντας. Παρόλο που η καραγενάνη ακούγεται φυσική και τεχνικά προέρχεται από φυτική πηγή, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι υγιεινό να καταναλώνεται τακτικά. Δυστυχώς, αυτός ο συγκεκριμένος τύπος υδατανθράκων τυχαίνει να είναι και δύσπεπτος.

Σύμφωνα με τον FDA, η καραγενάνη αναγνωρίζεται γενικά ως ασφαλής — γεγονός που εξηγεί γιατί είναι εγκεκριμένο πρόσθετο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Nutrition & Food Research διαπίστωσε ότι η καραγενάνη μπορεί να διαταράξει την υγεία του εντέρου προκαλώντας φλεγμονή του εντέρου, μεταξύ άλλων πιθανών αρνητικών παρενεργειών. Άλλες έρευνες επισημαίνουν μια πιθανή σχέση μεταξύ της καραγενάνης και πεπτικών προβλημάτων όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, καθώς και ο κακός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά έλκη.

Εάν παρατηρήσετε ότι το στομάχι σας πονάει μετά την κατανάλωση γάλακτος αμυγδάλου ή εάν έχετε πεπτική διαταραχή όπως το IBS, η νόσος του Chrohn ή η ελκώδης κολίτιδα, ίσως είναι συνετό να αποφύγετε οποιαδήποτε προϊόντα παρασκευάζονται με καραγενάνη.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις