Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και άλλες ποικιλίες μανιταριών

Ο σεφ Γιώργος Τσούλης προτείνει ένα αγαπημένο ελληνικό, παραδοσιακό φαγητό σε vegan εκδοχή. Γιουβέτσι μανιταριών, γευστικό και μυρωδάτο.

Γιουβέτσι μανιταριών

Υλικά

200 γρ. μανιτάρια portobello, καθαρισμένα και κομμένα στα οκτώ

400 γρ. λευκά μανιτάρια , κομμένα στα τέσσερα

30 ml ελαιόλαδο

250 γρ. κρεμμύδια για στιφάδο, κομμένα στη μέση

1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη

10 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα

1 κ.γ. πελτέ ντομάτας

125 ml κόκκινο κρασί

1/4 κ.γ. κανέλα, τριμμένη

1/4 κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο

1 φύλλο δάφνης

400 γρ. ντομάτα κονκασέ

550 ml ζωμό λαχανικών ζεστό

300 γρ. κριθαράκι, μέτριο

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Τοποθετούμε μία βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε και τα δύο είδη μανιταριών σε δόσεις και τα σοτάρουμε για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.

Κάθε δόση που ετοιμάζεται, την μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Αλατοπιπερώνουμε καλά τα μανιτάρια και τα αφήνουμε στην άκρη.

Τοποθετούμε την ίδια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, χωρίς να την καθαρίσουμε. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.

Προσθέτουμε το σκόρδο και το θυμάρι και σοτάρουμε για 1 λεπτό.

Προσθέτουμε τα σοταρισμένα μανιτάρια, τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.

Προσθέτουμε το κρασί, περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και έπειτα, προσθέτουμε την κανέλα, το μπαχάρι, τη δάφνη, το θυμάρι, την ντομάτα κονκασέ και το ζωμό λαχανικών.

Σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και σιγοβράζουμε με για περίπου 315-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια και να δέσει η σάλτσα.

Στα τελευταία 5-10 λεπτά, προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, σερβίρουμε ζεστό.

Tip

Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και άλλες ποικιλίες μανιταριών, όπως πορτσίνι ή σιτάκε. Επίσης αν η κατσαρόλα σας είναι αρκετά μεγάλη μπορείτε να ακολουθήσετε τα βήματα στο βίντεο και να σοτάρετε πρώτα τα κρεμμύδια και μετά βάλτε όλα τα μανιτάρια μέσα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις