Αυτή η συνταγή σίγουρα θα σας ξετρελάνει

Σας αρέσει το κλασικό και αγαπημένο γαλακτομπούρεκο αλλά ακολουθείτε vegan διαγτροφή; Κανένα πρόβλημα! Αυτή η συνταγή για το vegan ζουμερό γαλακτομπούρεκο με απίθανο τραγανό φύλλο σίγουρα θα σας ξετρελάνει.

Vegan γαλακτομπούρεκο

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας
150 γρ βούτυρο λιωμένο

για την κρέμα

2 λίτρα γάλα σόγιας
250 γρ. ζάχαρη
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
75 γρ. Vegan βούτυρο
5 γρ. κανέλα
1 βανίλια
1 ξυλάκι κανέλας
ξύσμα από ένα λεμόνι
για το σιρόπι
400 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
2 ξυλάκια κανέλας
φλούδα από ένα λεμόνι

Εκτέλεση

Για την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζω το γάλα και την κανέλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το γάλα χωρίς να βράσει προσθέτω την ζάχαρη, την βανίλια και το ξύσμα λεμονιού. Αφαιρώ την κανέλα, προσθέτω το σιμιγδάλι κι ανακατεύω. Ρίχνω την σκόνη κανέλας όταν η κρέμα σφίξει. Ανακατεύω για 10 λεπτά περίπου. Αποσύρω από την φωτιά, ρίχνω το βούτυρο, δεν ανακατεύω κι αφήνω να κρυώσει.

Για το σιρόπι: Φτιάχνω πρώτα το σιρόπι, ώστε να έχει χρόνο να κρυώσει. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω όλα τα υλικά σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση. Χαμηλώνω σε μέτρια φωτιά να βράσουν για 7 λεπτά και αποσύρω αφήνοντας μέσα στο μείγμα το λεμόνι και την κανέλα.

Ζεσταίνω το βούτυρο σε σιγανή φωτιά μέχρι να λιώσει. Με πινέλο βουτυρώνω στρογγυλό ταψί 36 εκ. ή ορθογώνιο 38χ28 εκ. και στρώνω ακτινωτά 7 φύλλα βουτυρώνοντάς τα. Θα πρέπει να περισσεύουν από το ταψί οι άκρες του φύλλου. Στη συνέχεια και αφού ανακατέψω έντονα ώστε να ενσωματωθεί το λιωμένο βούτυρο, προσθέτω την κρέμα, η οποία δεν πρέπει να είναι ζεστή καθώς θα εγκλωβίσει υγρασία και το φύλλο μας δε θα είναι τραγανό. Γυρίζω τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα κι εν συνεχεία στρώνω και τα υπόλοιπα φύλλα (όχι ακτινωτά αυτή τη φορά, αλλά στο μέγεθος του ταψιού) βουτυρώνοντάς τα. Βυθίζω τις άκρες που προεξέχουν κάτω από το γλυκό χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ή τη λαβή ενός κουταλιού. Χαράζω την επιφάνεια σε κομμάτια, περιχύνω με το βούτυρο που έχει περισσέψει και ραντίζω με νερό. Ψήνω στους 180 βαθμούς αντιστάσεις για μια περίπου ώρα ή όσο χρειάζεται, ανάλογα με το φούρνο μας, μέχρι να πάρουν χρώμα τα φύλλα μας.

Με μια κουτάλα σιροπιάζω το ζεστό γλυκό με το κρύο σιρόπι και το αφήνω δυο με τρεις ώρες μέχρι να τραβήξει το σιρόπι και να σταθεί.

Συνταγή από veggiesisters.gr

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις