Ιστορική στιγμή: Για πρώτη φορά δόθηκε έγκριση σε προϊόν κυτταρικής καλλιέργειας

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε κοτόπουλο που καλλιεργείται σε εργαστήριο για ανθρώπινη κατανάλωση. Ο FDA ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «αξιολόγησε τις πληροφορίες που υποβλήθηκαν στον οργανισμό και δεν έχει περαιτέρω ερωτήσεις προς το παρόν σχετικά με την ασφάλεια της εταιρείας».

Ο οργανισμός αξιολόγησε δεδομένα από την εταιρεία Upside λέγοντας: «Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία ζωικής κυτταρικής καλλιέργειας για να πάρει ζωντανά κύτταρα από κοτόπουλα και να αναπτύξει τα κύτταρα σε ελεγχόμενο περιβάλλον για να φτιάξει την τροφή των καλλιεργημένων ζωικών κυττάρων».

Η Upside Foods απάντησε στην ανακοίνωση του FDA, γράφοντας: “Σήμερα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στα τραπέζια σας καθώς η Upside Foods γίνεται η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που λαμβάνει το πράσινο φως της USFDA. Αυτό σημαίνει ότι η FDA έχει αξιολογήσει τη διαδικασία παραγωγής μας και αποδέχεται το συμπέρασμά μας ότι το καλλιεργημένο κοτόπουλο μας είναι ασφαλές για κατανάλωση».

Ο FDA είπε ότι είναι πλέον έτοιμος να συνεργαστεί με άλλες «εταιρίες που αναπτύσσουν τροφές και διαδικασίες παραγωγής καλλιεργημένων ζωικών κυττάρων», σηματοδοτώντας ότι η καλλιέργεια κρέατος σε εργαστήριο θα μπορούσε να παρατηρηθεί πιο συχνά στο μέλλον.

Το εργαστηριακό κρέας έχει ήδη εγκριθεί σε άλλες χώρες όπως η Σιγκαπούρη. Η Uma Valeti, διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια της εταιρείας Upside Foods με έδρα την Καλιφόρνια, εργαζόταν ως καρδιολόγος και ξεκίνησε την εταιρεία το 2015 με προϊόντα «καλλιεργημένου» κρέατος.

Η Valeti σκέφτηκε την ιδέα για την εταιρεία ενώ εργαζόταν στην Mayo Clinic αναπτύσσοντας ανθρώπινα καρδιακά κύτταρα σε ένα εργαστήριο, ανέφερε το NPR.

Διαβάστε επίσης: 

Τα μπιφτέκια λιονταριού και το σούσι ζέβρας είναι το φαγητό του μέλλοντος

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις