Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Lifestyle Medicine, έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που ακολουθούν μια vegan διατροφή παίρνουν 58% λιγότερα φάρμακα από τους κρεατοφάγους.

Η έρευνα, η οποία συνέκρινε τα διατροφικά πρότυπα και τον αριθμό των χαπιών που παίρνουν τακτικά οι ηλικιωμένοι, διαπίστωσε ότι οι φυτικές δίαιτες σχετίζονται με μια σειρά από καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία που οδηγούν σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και βάρος.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην πολυφαρμακία, η οποία αναφέρεται στη χρήση πέντε ή περισσότερων συνταγογραφούμενων φαρμάκων και θεωρείται ότι είναι ένα διαδεδομένο ζήτημα μεταξύ των ηλικιωμένων. Ερευνητές από το Κέντρο Drayson στο Πανεπιστήμιο Loma Linda ερεύνησαν πώς τα διατροφικά πρότυπα θα επηρεάσουν την πολυφαρμακία μεταξύ των ηλικιωμένων.

«Υποθέσαμε ότι η διατροφή με βάση τα φυτά και οι επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής μειώνουν τις ασθένειες και τον αριθμό των φαρμάκων που λαμβάνονται», έγραψαν οι ερευνητές. Εξετάζοντας τις δίαιτες 328 συμμετεχόντων ηλικίας 60 ετών και άνω μέσω ερωτηματολογίων, η μελέτη βρήκε σταθερά αποτελέσματα που συνδέουν τις δίαιτες vegan με χαμηλότερη χρήση χαπιών, ακόμη και μετά την προσαρμογή άλλων μεταβλητών.

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση της ηλικίας, του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η παρουσία ασθένεια συσχετίστηκαν θετικά με την πολυφαρμακία. Ο πιο σημαντικός παράγοντας ήταν ο υψηλός ΔΜΣ, σύμφωνα με τη μελέτη. Όχι μόνο η φυτική διατροφή συνδέθηκε με χαμηλότερη χρήση φαρμάκων μεταξύ των ηλικιωμένων, αλλά και οι ηλικιωμένοι που δεν έτρωγαν κρέας ή γαλακτοκομικά εμφάνιζαν επίσης καλύτερη συνολική υγεία.

«Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και η χαμηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών που σχετίζονται με τις δίαιτες vegan βελτιώνουν το σάκχαρο στο αίμα, την αρτηριακή πίεση, το βάρος, τη χοληστερόλη και άλλα αποτελέσματα υγείας που συνδέονται με καλύτερη υγεία», έγραψαν οι ερευνητές.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις