Οι σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα

Τα οφέλη της σόγιας και η συμβολή της στην μείωση μείωση της χοληστερόλης και για τη ρύθμιση των λιπιδίων, είναι γνωστές στους επιστήμονες εδώ και καιρό. Μια πρόσφατη μελέτη, όμως, αποκάλυψε πως συγκεκριμένες πρωτεΐνες στη σόγια έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, τον κίνδυνο μεταβολικών ασθενειών όπως η αθηροσκλήρωση, η οποία οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις και τη λιπώδης ηπατική νόσο.

Η νέα μελέτη προσθέτει στοιχεία σε προηγούμενη έρευνα σχετικά με τα οφέλη της σόγιας, διερευνώντας δύο συγκεκριμένες πρωτεΐνες σόγιας που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για αυτά τα αποτελέσματα, τη γλυκινίνη και τη Β-κονγλυκινίνη.

«Όπως υποθέσαμε, οι επιδράσεις της σόγιας στον μεταβολισμό της χοληστερόλης δεν συνδέονται μόνο με τις συγκεντρώσεις και τη σύστασή τους σε πρωτεΐνες, αλλά και με τα πεπτίδια που είναι ενσωματωμένα σε αυτά και τα οποία απελευθερώνονται κατά τη γαστρεντερική πέψη», δήλωσε η Elvira de Mejia, καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων και ανθρώπινης διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign και συγγραφέας της μελέτης.

Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα άλεσε σε αλεύρι 19 ποικιλίες σόγιας, καθεμία από τις οποίες περιείχε διαφορετικές αναλογίες των δύο πρωτεϊνών.

«Τα πεπτίδια της χωνεμένης σόγιας μπόρεσαν να μειώσουν τη συσσώρευση λιπιδίων κατά 50 τοις εκατό έως 70 τοις εκατό, και αυτό είναι πολύ σημαντικό», είπε η de Mejia.

Εκτός από τις ιδιότητες της σόγιας που μειώνουν τη χοληστερόλη, προηγούμενες μελέτες έχουν βρει και άλλα οφέλη, όπως η ικανότητά της να μειώνει τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης.

Διαβάστε επίσης: 

Είναι λιγότερο υγιεινό το vegan κρέας που παράγεται από σόγια;

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις