Ποια η θρεπτική αξία του κρέατος που παράγεται από σόγια;

Οι άνθρωποι προσπαθούν ολοένα και περισσότερο να μειώσουν την πρόσληψη κρέατος για διάφορους λόγους, μεταξύ άλλων για να βελτιώσουν την υγεία τους και να μειώσουν τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις με βάση τα φυτά αυξάνεται, αλλά την ίδια στιγμή εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία για τη διατροφική ποιότητα του vegan κρέατος. Αυτές οι αρνητικές απόψεις σχετικά με τον αντίκτυπο της επεξεργασίας μπορεί να είναι αποτρεπτικός παράγοντας για τους ανθρώπους που κάνουν την αλλαγή. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το vegan κρέας που παρασκευάζεται από επεξεργασμένη σόγια είναι υγιεινό και φυσικά δεν είναι λιγότερο θρεπτικό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό διατροφής Frontiers in Nutrition. Αυτό επιβεβαιώνει τη θέση της σόγιας ως πολύτιμης πηγής πρωτεΐνης για προϊόντα φυτικής προέλευσης.

Η μελέτη, που διεξήχθη από επιστήμονες από την πολυεθνική μάρκα Unilever και το Πανεπιστήμιο Wageningen στην Ολλανδία, αμφισβήτησε την ιδέα ότι η επεξεργασμένη σόγια σε προϊόντα όπως το vegan κρέας είναι λιγότερο θρεπτική και επομένως ανεπαρκής πηγή πρωτεΐνης.

Vegan κρέας από σόγια υγιεινό

Unspalsh

Το Vegan κρέας από σόγια είναι υγιεινό;

Οι μεγάλες διακυμάνσεις στις βαθμολογίες ποιότητας πρωτεΐνης από τα προϊόντα σόγιας υποδεικνύουν ότι οι διακυμάνσεις στις βαθμολογίες ποιότητας πρωτεΐνης μπορεί να αποδοθούν σε διάφορες μορφές μετα-επεξεργασίας, όπως πρόσθετη θερμική επεξεργασία ή συνθήκες υγρασίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα βίγκαν εναλλακτικά κρέατα μπορούν να καλύψουν τις πρωτεϊνικές απαιτήσεις του σώματός μας.

”Για πρώτη φορά, μια μελέτη διαπιστώνει αναλυτικά ότι η ποιότητα πρωτεΐνης της σόγιας που χρησιμοποιείται στα φυτικά μας τρόφιμα δεν διακυβεύεται κατά την επεξεργασία, σε αντίθεση με τις εσφαλμένες αντιλήψεις. Στην πραγματικότητα, η επεξεργασία της σόγιας αυξάνει ελαφρώς τη διατροφική ποιότητα της πρωτεΐνης», δήλωσε σε δήλωση η Amelia Jarman, Διευθύντρια Επιστήμης και Τεχνολογίας της Future Health and Wellness της Unilever.

Vegan κρέας από σόγια υγιεινό

pixabay

Η παραγωγή του vegan κρέατος

Ο έλεγχος του επιπέδου πρωτεΐνης της σόγιας ανοίγει τις πόρτες στους κατασκευαστές φυτικών τροφίμων να εξερευνήσουν το θρεπτικό και πρωτεϊνικό περιεχόμενο των προϊόντων τους.
Η γνώση που αποκτήθηκε από τη μελέτη θα βοηθήσει τη Unilever να καινοτομήσει περαιτέρω κρέατα φυτικής προέλευσης για την καταναλωτική αγορά και να επιτύχει τη δέσμευσή της για βιωσιμότητα. Μέσω της δέσμευσης της εταιρείας Future Foods, έχει δεσμευτεί να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ (985 εκατομμύρια δολάρια) σε ετήσιες πωλήσεις από vegan εναλλακτικά κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα πριν από το 2027, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές είναι πιθανό να δουν μια ευρύτερη γκάμα επιλογών από τη μάρκα.

Τα τελευταία χρόνια, η Unilever έχει προσθέσει έναν αυξανόμενο αριθμό φυτικών προϊόντων στο χαρτοφυλάκιό της, συμπεριλαμβανομένων γεύσεων vegan παγωτού με τα εμπορικά σήματα Ben & Jerry’s, Breyers, Talenti και Magnum. Το 2018, η Unilever εξαγόρασε την εταιρεία The Vegetarian Butcher με έδρα την Ολλανδία και έκτοτε συνεργάζεται με αλυσίδες φαστ φουντ σε όλο τον κόσμο για να προσθέσει επιλογές βίγκαν κρεάτων στα μενού τους, συμπεριλαμβανομένων των τοποθεσιών του Burger King σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκή Ένωση: Ζητείται νόμος για περισσότερα vegan γεύματα

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις