Οι ερευνητές παρακολούθησαν 47.239 άνδρες σε μια περίοδο 28 ετών

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η υιοθέτηση μιας φυτικής διατροφής μπορεί να μειώσει την πιθανότητα διάγνωσης με καρκίνο του προστάτη. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition. Συμπεραίνει ότι η κατανάλωση vegan τροφίμων θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη συνολικά. Η φυτική διατροφή μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στο να προληφθεί ο καρκίνος του προστάτη με τους vegan να αποδεικνύεται ότι είχαν 19 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από την πάθηση, εάν διαπιστωθεί ότι την πάσχουν.

Καρκίνος προστάτη και φυτική διατροφή: Η έρευνα για τον καρκίνο του προστάτη

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 47.239 άνδρες σε μια περίοδο 28 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 6.655 διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη.  Οι ασθενείς που κατανάλωναν υψηλότερα επίπεδα φυτικών τροφών διαπιστώθηκε ότι διατρέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο για να νοσήσουν σοβαρά.

Προηγουμένως, είχαν ανιχνευθεί χαμηλότερα επίπεδα ειδικών για τον προστάτη αντιγόνων (PSA) σε άτομα που τρώνε φυτά. Τα υψηλά επίπεδα PSA έχουν αναγνωριστεί ως δείκτης πιθανής διάγνωσης καρκίνου του προστάτη. Συνιστάται σε οποιονδήποτε άνω των 45 ετών με προστάτη να ελέγχεται τακτικά τα επίπεδα PSA του.

Μπορεί η διατροφή να προκαλέσει καρκίνο του προστάτη;

Το κόκκινο κρέας είχε προηγουμένως επισημανθεί ως εχθρός του προστάτη. Αν και δεν έχει υπάρξει οριστική απόδειξη ότι το κρέας και τα γαλακτοκομικά προκαλούν προβλήματα στον προστάτη, διερευνάται μια αιτιολογική σχέση. Όπως και με άλλες μορφές καρκίνου, τα επεξεργασμένα και τα κόκκινα κρέατα ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Σε μια στοχευμένη μελέτη, το αγελαδινό γάλα αποδείχθηκε ότι έχει επίσης δυνητικά αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του προστάτη.

Εκτός από τα ζωικά προϊόντα, η ζάχαρη θεωρείται δυνητικά επιβλαβές συστατικό. Οι διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσουν σε σωματική φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στη διεύρυνση του προστάτη.

Διατροφή και περιβάλλον

Μια διατροφή με βάση τα φυτά είναι επίσης κλειδί για την αποφυγή της κλιματικής καταστροφής, επισημαίνει η έρευνα. Η τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) αναφέρει ότι η απομάκρυνση από τα ζωικά προϊόντα είναι απαραίτητη για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι η κτηνοτροφία από μόνη της συνεισφέρει τουλάχιστον το 14,5 τοις εκατό όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Μια στροφή σε δίαιτες με υψηλότερο μερίδιο πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης σε περιοχές με υπερβολική κατανάλωση τροφών ζωικής προέλευσης μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις των εκπομπών, παρέχοντας παράλληλα οφέλη για την υγεία», αναφέρει η έκθεση. «Οι φυτικές δίαιτες μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές έως και 50 τοις εκατό».

Διαβάστε επίσης: 5 vegan τροφές που “θεραπεύουν” το άγχος

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις