Η κατανάλωση φυτικών τροφών σύμμαχος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μια φυτική διατροφή θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η ποιότητα ή η συνολική υγιεινή διατροφή ενός ατόμου και η φυτική διατροφή μπορεί να είναι το κλειδί για να προληφθεί ο καρκίνος του μαστού.

Για τη μελέτη, ερευνητές στο Κέντρο Έρευνας στην Επιδημιολογία και την Υγεία του Πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο Paris-Saclay στη Γαλλία, παρακολούθησαν περισσότερες από 65.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ζούσαν στη Γαλλία για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφικής πρόσληψης το 1993 και το 2005 και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 21 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 3.968 συμμετέχοντες στη μελέτη διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού.

Η σύγκριση των ποσοστών καρκίνου του μαστού μεταξύ γυναικών με διαφορετική ποιότητα διατροφής αποκάλυψε σημαντικές διαφορές στον κίνδυνο καρκίνου μεταξύ εκείνων με πιο υγιεινή και λιγότερο υγιεινή διατροφή. Η μελέτη διαπίστωσε ότι μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά συνδέθηκε με 14% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ενώ μια λιγότερο υγιεινή διατροφή συνδέθηκε με 20% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι η αύξηση της κατανάλωσης υγιεινών φυτικών τροφών και η μείωση της κατανάλωσης λιγότερο υγιεινών φυτικών και ζωικών τροφών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη όλων των τύπων καρκίνου του μαστού», δήλωσε ο Sanam Shah, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Paris-Saclay και ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Φυτική διατροφή καρκίνος μαστού

pixabay

Το κρέας και τα γαλακτοκομικά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάσει τους κινδύνους καρκίνου που σχετίζονται με διάφορα διατροφικά πρότυπα όπως η δυτική διατροφή, η μεσογειακή διατροφή και οι χορτοφαγικές δίαιτες. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες που περιλαμβάνουν την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Epidemiology διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση γάλακτος σχετίζεται με σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο – έως και 80 τοις εκατό – για καρκίνο του μαστού στις γυναίκες.

«Η κατανάλωση τουλάχιστον ενός τέταρτου με το ένα τρίτο του φλιτζανιού γάλακτος την ημέρα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 30 τοις εκατό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Gary E. Fraser, PhD, του Πανεπιστημίου Loma Linda. «Πίνοντας έως και ένα φλιτζάνι την ημέρα, ο σχετικός κίνδυνος ανέβηκε στο 50 τοις εκατό και για όσους έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα, ο κίνδυνος αυξήθηκε περαιτέρω στο 70 με 80 τοις εκατό».

Ομοίως, μια μελέτη του 2018 που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης διαπίστωσε ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα από εννέα γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα αύξησαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 20%.