Δείτε πως η φυτική διατροφή επιδρά θετικά στο περιβάλλον

Ήξερες ότι το να ακολουθείς μια υγιεινή διατροφή, μπορεί να έχει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. Το 2018, μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσε ότι η κατανάλωση μιας φυτικής διατροφής είναι ο «μοναδικός μεγαλύτερος τρόπος» που ένα άτομο μπορεί να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

Οι ερευνητές συνέχισαν να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό με αποδεικτικά στοιχεία που καταδεικνύουν τις βλάβες της κτηνοτροφίας για τον πλανήτη εξαιτίας της ακραίας χρήσης νερού και γης έως τη σαρωτική ρύπανση του νερού, του αέρα και του εδάφους. Η λογική είναι απλή: απαιτούνται πολύ περισσότεροι πόροι για την εκτροφή ενός ζώου από ό,τι ένα φυτό, και ενώ τα ζώα εκπέμπουν επιβλαβή αέρια όπως το μεθάνιο στον αέρα, τα φυτά μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση αυτών των επικίνδυνων αερίων άνθρακα. Τα φυτά επίσης δεν παράγουν απόβλητα. Ένα τυπικό κοπάδι 2.000 αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, ωστόσο, παράγει την ίδια ποσότητα απορριμμάτων με μια πόλη με το μέγεθος του πληθυσμού της Μινεάπολης.

 Δείτε τα τέσσερα σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη μιας vegan διατροφής που πρέπει να σκεφτείτε.

  1. Μειώνονται οι εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου

Υπάρχουν πολλά που απαιτούνται για την εκτροφή των σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων ζώων που τρώνε οι Αμερικανοί κάθε χρόνο—καλλιέργεια και μεταφορά της τροφής τους, κατεδάφιση δασών και φυσικών περιοχών για να στεγαστούν, μεταφορά των ζώων στο σφαγείο και μεταφορά του κρέατος, των αυγών ή του γάλακτος τους σε παντοπωλεία.  Το ένα τέταρτο των εκπομπών στη γεωργία της Αμερικής παράγεται από την κτηνοτροφία. Το να είσαι vegan, ωστόσο, μπορεί να ανακουφίσει ένα μέρος από το βάρος που προκαλείται από την κτηνοτροφία. Η απλή αντικατάσταση της κατανάλωσης βοείου κρέατος με καύσιμα φυτικής προέλευσης μπορεί να μειώσει δραστικά το αποτύπωμα άνθρακα ενός ατόμου από 1.984 λίβρες CO2 ετησίως σε μόλις 73 λίβρες. 

       2. Μειώνεται η χρήση γης

Το Eat for the Planet του Nil Zacharias περιγράφει το εκπληκτικό κόστος της κτηνοτροφίας σε σχέση με τους φυσικούς μας πόρους. Η πραγματικότητα είναι ότι απλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να καταναλώνουμε ζωικά προϊόντα με τον ρυθμό που καταναλώνουμε σήμερα για πολύ περισσότερο. Δεδομένου του προβλεπόμενου παγκόσμιου ανθρώπινου πληθυσμού των 10 δισεκατομμυρίων το 2050, θα έπρεπε ως δια μαγείας να προμηθευτούμε 50 τοις εκατό περισσότερη γη για να καλλιεργήσουμε όλα τα τρόφιμα που χρειάζονται για να υποστηρίξουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Ήδη, 127,4 εκατομμύρια στρέμματα της συνεχόμενης γης των ΗΠΑ χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια τροφής για ζώα, ενώ μόνο 77,3 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργούν την τροφή που τρώνε πραγματικά οι άνθρωποι, σύμφωνα με το Bloomberg. 

         3. Αποφεύγεται η ρύπανση

Περίπου 2 δισεκατομμύρια τόνοι κοπριάς παράγονται από τα αμερικανικά ζώα κάθε χρόνο. Μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις ζωοτροφών —όπου εκατοντάδες ζώα εκτρέφονται σε μια σχετικά περιορισμένη περιοχή—απορρίπτουν αυτά τα απόβλητα που  είναι γνωστό ότι μολύνουν το περιβάλλον έδαφος και τα υπόγεια ύδατα. 

          4.  Εξοικονομείται νερό

Είναι γεγονός ότι για ένα κιλό βοδινό κρέας χρειάζονται εκατοντάδες κιλά νερά για να δημιουργηθεί, αλλά ένα κιλό τόφου χρειάζεται πολύ λιγότερο. Ακόμη και τα αυγά έχουν τεράστιο αντίκτυπο στους υδάτινους πόρους μας.  Δεδομένων αυτών των εκπληκτικών διαφορών στη χρήση του νερού, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ερευνήτρια Dana Hunnes στο UCLA Sustainability ισχυρίζεται ότι μια φυτική διατροφή μπορεί να μειώσει την κατανάλωση νερού έως και 50 τοις εκατό. Αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να αφήσετε τη βρύση να λειτουργεί ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας, αλλά το να είστε vegan εξοικονομείτε νερό κατά πολύ.