Απαγορεύει το κρέας από τα μενού των σχολείων, των νοσοκομείων και των γηροκομείων

Το Εδιμβούργο γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που απαγορεύσει το κρέας από τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία και το αντικαθιστά με vegan μενού. Πρόκειται για το λεγόμενο «plant-based σύμφωνο», το οποίο περιλαμβάνει μια δέσμευση για την υποστήριξη των vegan γεύματα έναντι των ζωικών.

Η απόφαση λήφθηκε λίγες μέρες πριν φεστιβάλ Burns Night στο οποίο πρωταγωνιστικό πιάτο είναι το haggis, ένα πιάτο που συνήθως περιλαμβάνει το συκώτι, τους πνεύμονες, την καρδιά και το στομάχι προβάτου. Μετά το Δημοτικό Συμβούλιο του Haywards Heath στο Δυτικό Σάσεξ, το Εδιμβούργο είναι η δεύτερη τοποθεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο που επικύρωσε το σύμφωνο για υποχρεωτικό vegan μενού, το οποίο ξεκίνησε το 2021 και έχει υιοθετηθεί έως τώρα από 20 περιοχές.

Η Scottish Countryside Alliance καταδίκασε την ενέργεια ως «αντι-γεωργική» και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να συνεπάγεται την άρνηση άδειας για το άνοιγμα σφαγείων στην περιοχή του Εδιμβούργου.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές του συμφώνου λένε πως αλλάζοντας τη διατροφή των κατοίκων, η πόλη θα είναι σε θέση να μειώσει την ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπει.

«Συνολικά, η επιστήμη είναι ξεκάθαρη: Η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών πρέπει να μειωθεί για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι», ανέφερε μια μελέτη του συμβουλίου.

Διαβάστε επίσης: 

Αυτή η πόλη γίνεται η πρώτη παγκοσμίως που απαγορεύει τις διαφημίσεις κρέατος

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις