Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τον μοναδικό αυτό καρπό

To Μουσείο Φυσικής Ιστορίας των Μετεώρων και του Μουσείου Μανιταριών στην Καλαμπάκα διοργανώνουν μια μοναδική δράση για τους επισκέπτες της περιοχής. Εάν βρίσκεσαι κοντά στην Καλαμπάκα ή επιθυμείς να επισκεφτείς τα πανέμορφα αυτά μέρη αξίζει να πάρεις μέρος στο κυνήγι τρούφας που θα λάβει χώρα στις 14 Αυγούστου στα Μετέωρα.

Όσοι δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή και λάβουν μέρος στην δράση θα έχουν την ευκαιρία να επιδοθούν σε ένα κυνήγι τρούφας στο δάσος με ειδικά εκπαιδευμένα τρουφόσκυλα,  να μαγειρέψουν και να απολαύσουν τρουφομακαρονάδα στο δάσος με συνοδεία εκλεκτών κρασιών και αναψυκτικών, να κάνουν γευσιγνωσία μανιταριών αλλά και να επισκεφθούν το μουσείο μανιταριών όπου θα ξεναγηθούν στην ιστορία και την παράδοση τους.

Μαύρη τρούφα: Τι κάνει αυτόν τον καρπό τόσο μοναδικό

Η τρούφα είναι ένα σχετικά σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού, που συμβιώνει και αναπτύσσεται στις ρίζες ορισμένων ειδών δένδρων ή και θάμνων. Η υπόγεια καρποφορία των τρουφών θεωρείται ότι οφείλεται στην προσαρμογή τους στις δασικές πυρκαγιές, ξηρές ή εποχές παγετού στις οποίες τα υπέργεια μανιτάρια θα ήταν εκτεθειμένα. Η γαστρονομική και θρεπτική του αξία κάνουν αυτόν τον μύκητα ένα από τα πλέον περιζήτητα εδέσματα παγκοσμίως. Τού αποδίδονται, επίσης, θεραπευτικές δράσεις κατά μυικών και αρθριτικών πόνων και υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Κυρίως, όμως, του αποδίδονται ισχυρές αφροδισιακές ιδιότητες.

Τα είδη άγριας τρούφας που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα είναι τα εξής:

  • Οίδημα του μπορχ (tuber borchii)
  • Καλοκαιρινή τρούφα (Tuber aestivum)
  • Λευκή τρούφα η πολύτιμη (Tuber magnatum)
  • Μαύρη χειμερινή (Tuber brumale)

Διαβάστε επίσης:

Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Πελοποννήσου συνεχίζεται! Επόμενη στάση η Κορώνη

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις