Επιλέξαμε τρεις ετικέτες της εγχώριας vegan αγοράς οίνου και σας τις παρουσιάζουμε

Τα vegan κρασιά είναι μια νέα τάση στον χώρο της οινοποιίας και τα wine bars που έχει αναπτυχθεί παράλληλα με την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που επιλέγουν μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή παγκοσμίως. Αυτό που διαχωρίζει τα vegan κρασιά από τα υπόλοιπα είναι ο τρόπος παραγωγής τους. Στην οινοποιία συχνά χρησιμοποιούνται ασπράδια αυγών ή η καζεΐνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο γάλα, για την αφαίρεση μικροσκοπικών σωματιδίων ιζήματος σε ένα κρασί που δεν μπορούν να αφαιρεθούν με διήθηση.

Τα vegan κρασιά παρασκευάζονται χωρίς ζωικά προϊόντα, επομένως οι οινοπαραγωγοί είτε αφήνουν τα σωματίδια να βυθιστούν φυσικά στον πυθμένα του κρασιού ή χρησιμοποιούν μη ζωικά προϊόντα εκχύλισης συνήθως μπεντονίτη, μια μορφή πηλού ή πρωτεΐνης μπιζελιού. Άλλα ζωικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή κρασιού μπορεί να περιλαμβάνουν το κερί μέλισσας (που χρησιμοποιείται για το σφράγισμα των μπουκαλιών). Στην εγχώρια αγορά οίνου μπορείς να βρεις μερικά εξαιρετικά ελληνικά  vegan κρασιά που αξίζει να δοκιμάσεις.

Ελληνικά vegan κρασιά: Τρία οινοποιία που σου δίνουν αυτήν την ξεχωριστή επιλογή

Γαία Οινοποιητική, Orange Wine, Ασύρτικο Clay 2016 

Ένα εξαιρετικό λευκό κρασί, 100% Ασύρτικο που παρασκευάζεται στην Σαντορίνη. Η ζύμωση γίνεται με τις αυτόχθονες ζύμες, χωρίς προσθήκη άλλων ζυμών και έλεγχο θερμοκρασίας ενώ, όπως σημειώνεται στα χαρακτηριστικά του, δεν πραγματοποιείται μηλογαλακτική ζύμωση, πράγμα που το κάνει κατάλληλο για τους vegan.

Δουλουφάκη FEMINA (Malvasia di Candia Aromatica), Λευκός

το γοητευτικό άρωμα θυμίζει συνδυασμό λεμονανθών και γιασεμιού με λευκόσαρκα και εξωτικά φρούτα (passion fruit, mango). Το σαγηνευτικό αυτό μπουκέτο αρωμάτων εκφράζεται και στην τελείως ξηρή γεύση, η οποία μάλιστα παρουσιάζει και ζωηρή και δροσιστική οξύτητα. Η επίγευση αυτού του vegan κρασιού είναι ευχάριστη και μακράς διαρκείας.

Στροφιλιά, Ροδίτης, Λευκός Ξηρός

Πρασινοκίτρινο χρώμα. Φρέσκος και ζωηρός αρωματικός χαρακτήρας με κυρίαρχα τα αρώματα των εσπεριδοειδών, με ευχάριστη οξύτητα και απαλή επίγευση βοτάνων. Ταιριάζει τέλεια με λαδερά φαγητά και σαλάτες.