Το φαγόπυρο είναι σπόρος χωρίς γλουτένη ο οποίος δεν σχετίζεται με το σιτάρι, αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για κόκκους σιταριού όπως πλιγούρι, χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο μαγειρέματος.

Αν και κοστίζει περισσότερο, το φαγόπυρο εξακολουθεί να είναι μια σχετικά φθηνή πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Οι τριγωνικοί πυρήνες θεωρούνται «ψευδοδημητριακό», το όνομα της κατηγορίας για σπόρους από μη φυτά που καταναλώνονται συνήθως με τον ίδιο τρόπο όπως τα δημητριακά. Ο αμάρανθος και η κινόα είναι επίσης ψευδοδημητριακά.

Επειδή δεν έχει καμία σχέση με το σιτάρι, το φαγόπυρο είναι χωρίς γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και σε ορισμένα άλλα δημητριακά, αλλά δεν βρίσκεται στους σπόρους των ανθοφόρων φυτών. Ενώ το φαγόπυρο στερείται γλουτένης, μπορεί να υπάρξει διασταυρούμενη μόλυνση εάν υποστεί επεξεργασία και συσκευαστεί σε εγκατάσταση που επεξεργάζεται επίσης σιτάρι. Μερικοί άνθρωποι είναι επίσης αλλεργικοί στο φαγόπυρο.

Πώς να μαγειρέψετε το φαγόπυρο

Ξεπλύνετε το φαγόπυρο και στη συνέχεια μαγειρέψτε το σε αναλογία 1:2 νερού. Βράζουμε το νερό, προσθέτουμε το πλιγούρι φαγόπυρου και λίγο αλάτι, το αφήνουμε να πάρει μια βράση ξανά και μετά σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε βράση και το ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.

Οι σπόροι φαγόπυρου μπορούν να αλεσθούν σε αλεύρι για χρήση σε ζυμαρικά, κρέπες, τηγανίτες και πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη. Για όσους ακολουθούν δίαιτα με ωμές τροφές, το ωμό φαγόπυρο προσθέτει υφή και θρεπτικά συστατικά σε granola, μπισκότα, κέικ, κράκερ και άλλα προϊόντα που μοιάζουν με ψωμί. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε σάντουιτς και σε σαλάτες. Ο καθένας μπορεί να προσθέσει μια ικανοποιητική τραγανή γεύση με ξηρούς καρπούς σε οποιοδήποτε πιάτο, από γιαούρτι μέχρι σούπα και σαλάτες, πασπαλίζοντας με ωμό φαγόπυρο.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις