Πώς επηρεάζουν οι διατροφικές μας συνήθειες το οικοσύστημα; Μήπως τα διατροφικά μας συστήματα είναι καταστροφικά; Τα ντοκιμαντέρ που δίνουν απαντήσεις

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες και εύκολους τρόπους να ενημερωθείς για τον vegan τρόπο ζωής αλλά και τις επιπτώσεις της κρεατοφαγίας στο περιβάλλον και την ζωή όλων των έμβιων όντων είναι τα ντοκιμαντέρ. Στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις αναρίθμητες επιλογές, από προγράμματα που επικεντρώνονται στον δεσμό ανθρώπου-ζώου έως έρευνες για τα προβληματικά συστήματα διατροφής μας μέχρι το πώς επηρεάζουν οι πράξεις μας το οικοσύστημα. Ειδικότερα, η δημοφιλής πλατφόρμα του Netflix σου δίνει την δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε πολυάριθμα vegan ντοκιμαντέρ τα οποία σίγουρα θα σε εμπνεύσουν να ώστε να γίνεις πιο προσεκτικός και  συνειδητοποιημένος αναφορικά με τις ενέργειές σου.

Cowspiracy: The Sustainability Secret 

Το ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε το 2014 συντάραξε όλο τον κόσμο. Σε παραγωγή του ηθοποιού Leonardo DiCaprio που έγινε και ακτιβιστής, το Cowspiracy, The Sustainability Secret, είναι ένα ερευνητικό ντοκιμαντέρ που εξετάζει τις επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση κρέατος στον πλανήτη. Διερευνά τεράστια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλεί η βιομηχανία κρέατος και η παραγωγή κρέατος στον φυσικό κόσμο. Από τότε που το Cowspiracy κέρδισε το Βραβείο Επιλογής κοινού στο Φεστιβάλ Οικολογικού Κινηματογράφου της Νότιας Αφρικής το 2015, θεωρείται ένα από τα καλύτερα vegan ντοκιμαντέρ σε όλο τον κόσμο.

The Milk System 

Tο ντοκιμαντέρ The Milk System, εξερευνά αυτό που υποδηλώνει ο τίτλος του, τη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων. Η ταινία Milk System εξετάζει πώς η βιομηχανία γάλακτος των πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων βλάπτει το περιβάλλον και συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Γυρισμένη από τον Ιταλό σκηνοθέτη Andreas Pichler, αυτή η ταινία συγκεντρώνει αγρότες, επιστήμονες, γιατρούς και εμπειρογνώμονες του κλάδου που αποκαλύπτουν τις συνέπειες και το κρυφό κόστος της παγκόσμιας γαλακτοβιομηχανίας.

Βλέπουμε από πρώτο χέρι πώς η κατανάλωση γαλακτοκομικών επηρεάζει αρνητικά την ανθρώπινη υγεία και τους κατοίκους στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τελικά, το The Milk System, ενθαρρύνει τους θεατές να επανεξετάσουν τις συνήθειές τους στα γαλακτοκομικά και να εξερευνήσουν τρόπους με τους οποίους η βιομηχανία στο σύνολό της θα μπορούσε να αλλάξει προς το καλύτερο.

Seapiracy: Ψαρεύοντας αλήθειες 

Το Seaspiracy, που κυκλοφόρησε το 2021, είναι ένα ντοκιμαντέρ που “ανοίγει τα μάτια” των θεατών, εστιάζοντας στον αντίκτυπο της εμπορικής αλιείας στην εγγενή θαλάσσια ζωή. Αν και δεν είναι πάντα προφανές, το ψάρεμα εξακολουθεί να θεωρείται μέρος του συστήματος της κτηνοτροφίας και έχει σημαντικό αντίκτυπο στον πλανήτη μας.

Σε σκηνοθεσία Ali Tabrizi, η ταινία εστιάζει στο να θέτει δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με το ποιος φταίει για την περιβαλλοντική καταστροφή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Πέρα από την ανησυχητική φύση της βιομηχανίας ιχθυοτροφών, η ταινία εξετάζει επίσης τους δεσμούς μεταξύ της υπεραλίευσης και των νεκρών ζωνών των ωκεανών και της ρύπανσης, όπως το πώς τα πλαστικά και τα αλιευτικά εργαλεία πνίγουν τους ωκεανούς και βλάπτουν τους κατοίκους τους.

Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της Vogue, και κορυφαίες περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, ενθαρρύνουν όλους να παρακολουθήσουν αυτό το ντοκιμαντέρ. Ακόμα κι αν δεν ακολουθείτε έναν βίγκαν τρόπο ζωής, το Seaspiracy θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που βλέπετε την θαλάσσια ζωή.

The Game Changers

Θεωρείται ένα από τα καλύτερα vegan ντοκιμαντέρ, to The Game Changers αμφισβητεί παλιές αφηγήσεις σχετικά με τη σχέση μεταξύ φυσικής κατάστασης, υγείας και κατανάλωσης vegan φαγητού. Το Game Changers αλλάζει κυριολεκτικά το παιχνίδι στον αθλητισμό και την διατροφή. Αποκαλύπτει ότι οι bodybuilders και οι αθλητές δεν χρειάζεται πάντα να τρώνε άφθονες ποσότητες κρέατος και γαλακτοκομικών για να λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη.

Σε παραγωγή του βίγκαν αθλητή και συνταξιούχου πυροσβέστη Rip Esselstyn η ταινία Game Changers ακολουθεί τον James Wilks, έναν εκπαιδευτή των Ελίτ Ειδικών Δυνάμεων και μαχητή του UFC. Όταν ο Wilks συνειδητοποιεί ότι η πρωτεΐνη δεν χρειάζεται να συνδέεται με την κατανάλωση κρέατος, ξεκινά ένα ταξίδι για να αποκαλύψει τα μυστικά σχετικά με την καλύτερη διατροφή για την ανθρώπινη απόδοση.

Διαβάστε επίσης: 

“Το αληθινό κόστος του γάλακτος”: Το σκληρό ντοκιμαντέρ του BBC για τις συνθήκες στην γαλακτοβιομηχανία