Πρόκειται για ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε θερμίδες και λίπος.

Το Seitan γεννήθηκε στην Κίνα και την Ιαπωνία πριν από αιώνες από βουδιστές μοναχούς και προέρχεται από την ανάπτυξη γλουτένης στη ζύμη σίτου. Αν και είναι γνωστή ως γλουτένη σιταριού, δεν έχει πολλά κοινά με το ψωμί, ούτε φυσικά και με τα υπόλοιπα υποκατάστατα κρέατος όπως το tofu και το tempeh, τα οποία παρασκευάζονται από σόγια.

Πρόκειται για ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε θερμίδες και λίπος. Είναι επίσης πλούσιο σε σίδηρο και έχει μικρές ποσότητες ασβεστίου. Ωστόσο, επειδή περιέχει μικρή ποσότητα λυσίνης, ενός αμινοξέως που συμμετέχει στη σύνθεση των πρωτεϊνών, θα πρέπει να συνδυάζεται με άλλα τρόφιμα που περιέχουν τη συγκεκριμένη ουσία, προκειμένου να καλύπτονται οι καθημερινές ανάγκες του οργανισμού για πρωτεΐνη.

Η γεύση του είναι ήπια και αλμυρή. Έχει το χαρακτηριστικό να απορροφά τις γεύσεις με τις οποίες συνδυάζεται, όπως οι μαρινάδες ή τα καρυκεύματα. Μπορεί να μαγειρευτεί στο τηγάνι, στον ατμό, στην κατσαρόλα ή στο φούρνο και αν συνδυαστεί με λαχανικά ή ρύζι. Στο εμπόριο το βρίσκουμε συνήθως σε κύβους με ζελοειδή υφή ή αφυδατωμένο σε σκόνη, ώστε οι καταναλωτές να το αξιοποιούν για να δημιουργήσουν τις δικές τους παρασκευές.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις