Με την έμφαση που δίνει στις φυτικές τροφές, η vegan διατροφή περιέχει αφθονία τροφίμων που απαιτούνται για τη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς.

Πρόκειται για μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, ωμέγα-3, φυτικές ίνες, πολυακόρεστα λίπη και όσπρια.

Μια μελέτη μεγάλης κλίμακας διαπίστωσε ότι μια δίαιτα χαμηλή σε αυτά τα τρόφιμα ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα φυτικά τρόφιμα δεν περιέχουν χοληστερόλη και, κατά μέσο όρο, αυτά που περιλαμβάνονται στην vegan διατροφή έχουν χαμηλότερα επίπεδα LDL.

Επιπλέον, οι vegan τείνουν να τρώνε πολλές διαλυτές φυτικές ίνες. Στο λεπτό έντερο, οι διαλυτές φυτικές ίνες αντλούν μέρος της LDL χοληστερόλης, εμποδίζοντάς την να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Ταυτόχρονα, πολλές φυτικές τροφές αυξάνουν την ποσότητα της HDL χοληστερόλης, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση της LDL χοληστερόλης.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος LDL χοληστερόλης. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει περίσσεια κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή από προϊόντα όπως το φοινικέλαιο και το λάδι καρύδας. Ως μπόνους, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές φυτικές τροφές μειώνουν επίσης τον κίνδυνο υπέρτασης.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις