Μια ωμοφαγική δίαιτα συνδυάζει τον βιγκανισμό και την ωμή διατροφή. Η συγκεκριμένη διατροφή περιλαμβάνει τρόφιμα που είναι φυτικής προέλευσης, ωμά και μη επεξεργασμένα.

Οι ωμές βίγκαν δίαιτες αποκλείουν ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, και τα τρόφιμα που χρειάζονται μαγείρεμα.

Μια ωμή vegan διατροφή σημαίνει ότι ένα άτομο επίσης δεν θερμαίνει, μαγειρεύει ή επεξεργάζεται το φαγητό που τρώει.

Πολλοί άνθρωποι που ακολουθούν την ωμή vegan δίαιτα θεωρούν τα τρόφιμα ωμά εάν δεν έχουν εκτεθεί σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 118 °F (48 °C).

Αντί να μαγειρεύει, ένα άτομο μπορεί να προετοιμάσει φαγητά με άλλους τρόπους, όπως:

  • πολτοποίηση
  • ανάμειξη
  • μούλιασμα
  • αφυδάτωση

Ο ορισμός της ωμής vegan διατροφής μπορεί να διαφέρει. Για παράδειγμα, ορισμένες ωμές βίγκαν δίαιτες επιτρέπουν στους ανθρώπους να ζεσταίνουν το φαγητό τους για να βελτιώσουν την υφή ή τη γεύση τους. Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν αφυδατωμένα τρόφιμα, όπως:

  • κράκερς
  • σιτηρά
  • ωμό ψωμί
  • ωμά επιδόρπια

Το ποσοστό των ωμών τροφών στη διατροφή μπορεί επίσης να ποικίλλει. Σύμφωνα με έναν οδηγό του 2011 για τις ωμές βίγκαν δίαιτες, η συμπερίληψη 50–74% ωμών τροφίμων φαίνεται να είναι η πιο δημοφιλής επιλογή.

Οφέλη για την υγεία

Μια ωμή vegan διατροφή περιλαμβάνει πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, καθιστώντας την θρεπτική. Η δίαιτα αυτή έχει επίσης λίγα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία μπορεί να περιέχουν υπερβολική ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά. Το μαγείρεμα ορισμένων τροφίμων μπορεί να μειώσει τη θρεπτική τους αξία, επομένως η κατανάλωση τους ωμά μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των θρεπτικών τους συστατικών.

Η ωμή vegan διατροφή μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:

Βελτίωση της υγείας της καρδιάς

Μια ωμή vegan διατροφή μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς λόγω των υψηλότερων μερίδων φρούτων και λαχανικών που περιέχει. Η έρευνα δείχνει ότι η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών από λιγότερες από 3 μερίδες την ημέρα σε περισσότερες από 5 σχετίζεται με 17% μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου.

Βοηθώντας την απώλεια βάρους

Οι raw vegan δίαιτες μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Μια μελέτη δείχνει ότι πάνω από 3,7 χρόνια, οι άνθρωποι που ακολουθούσαν ωμές vegan δίαιτες έχασαν 9,9–12 κιλά. Ωστόσο, μεταξύ 14-25% περίπου των συμμετεχόντων στη μελέτη έγιναν λιποβαρείς.

Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα ενός ατόμου για διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις. Η κατανάλωση μιας ωμής vegan διατροφής μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να χάσει βάρος και να μειώσει τον κίνδυνο αυτών των καταστάσεων υγείας.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις