"Σωτήρια" η κατανάλωση λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και φασολιών

Mια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και φασόλια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες περισσότερο από το ένα πέμπτο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Νοτιοκορεάτες ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από περίπου 80.000 Αμερικανούς άνδρες για δύο δεκαετίες. Όσοι συμπεριελάμβαναν τα περισσότερα φυτικά προϊόντα στη διατροφή τους είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τα λιγότερα. Ωστόσο, καμία τέτοια σχέση δεν παρατηρήθηκε σε γυναίκες, από τις οποίες 93.475 συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη.

Συνολικά, οι άνδρες έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός τύπος παγκοσμίως, με έναν στους 23 άνδρες και μία στις 25 γυναίκες να προσβάλλονται στη διάρκεια της ζωής τους.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine, είχε ως δείγμα 79.000 άνδρες και 93.000 γυναίκες από το Λος Άντζελες και τη Χαβάη. Κατά μέσο όρο, οι άνδρες ήταν περίπου 60 ετών στην αρχή της μελέτης ενώ οι γυναίκες ήταν ηλικίας 59 ετών.

Η Δρ Helen Croker, επικεφαλής ερμηνείας έρευνας στο Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε αυτήν την έρευνα που προσθέτει στα δικά μας στοιχεία ότι η κατανάλωση λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και φασολιών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

«Συνιστούμε επίσης στους ανθρώπους να περιορίσουν την ποσότητα κόκκινου κρέατος και να αποφεύγουν τελείως το επεξεργασμένο κρέας.

«Είναι ενδιαφέρον σε αυτό το άρθρο, ότι οι φυτικές δίαιτες συσχετίστηκαν μόνο με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου στους άνδρες. Εικάζεται ότι ένας λόγος για αυτό μπορεί να είναι επειδή οι άνδρες γενικά είχαν χαμηλότερη πρόσληψη φυτικών τροφών και υψηλότερη πρόσληψη ζωικών τροφών από τις γυναίκες – επομένως υπήρχε ίσως ένα ανώτατο αποτέλεσμα στα οφέλη που μπορεί να βιώσουν οι γυναίκες».

Διαβάστε επίσης: 

Νέα μελέτη: Η φυτική διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά 19%

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις