Μια ισραηλινή start-up κυκλοφόρησε ένα τρισδιάστατο εκτυπωμένο κρέας φυτικής προέλευσης, καθιστώντας ολόκληρες «κοπές» του vegan προϊόντος διαθέσιμα για πρώτη φορά σε εστιατόρια στην Ευρώπη και το Ισραήλ.

Η Redefine Meat, η οποία παρήγαγε την πρώτη της τρισδιάστατη εκτυπωμένη φυτική μπριζόλα το 2018, μπορεί να «τυπώσει» 10 κιλά φυτικού κρέατος την ώρα. Τα κομμάτια του βοείου κρέατος στοχεύουν στην ινώδη υφή του πραγματικού κρέατος και παρασκευάζονται από πρωτεΐνη σόγιας και μπιζελιού, ρεβίθια, παντζάρι, μαγιά και λίπος καρύδας.

Η κυκλοφορία έρχεται καθώς η αγορά πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης γεμίζει όλο και περισσότερο και πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων όπως η Nestlé μπαίνουν στη δράση. Η Beyond Meat στις ΗΠΑ άνοιξε το δρόμο με τα μπιφτέκια φυτικής προέλευσης, αλλά μέχρι τώρα, οι προσφορές από τη βιομηχανία κρέατος με βάση τα φυτά ήταν σε μεγάλο βαθμό εναλλακτικές λύσεις σε προϊόντα κιμά, όπως τα μπιφτέκια και οι κοτομπουκιές.

Ενώ στα σούπερ μάρκετ είναι διαθέσιμες εναλλακτικές φυτικής προέλευσης που προσομοιώνουν τεμάχια κρέατος, δεν έχουν ως επί το πλείστον την ινώδη υφή του πραγματικού. Επιχειρηματίες τροφίμων και επιστήμονες που προσπαθούν να αναδημιουργήσουν την υφή του κρέατος εξετάζουν τη δομή του μυκηλίου, ένα δίκτυο νημάτων μυκήτων και στρέφονται στην τρισδιάστατη εκτύπωση.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αναδημιουργία της κρούστας της μπριζόλας ή των καθορισμένων περιοχών λίπους και στο μπέικον, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα IDTechEx. «Η τεχνολογία προχωρά γρήγορα στη βιομηχανία κρέατος φυτικής προέλευσης και τα επόμενα χρόνια θα μπορούσαν να είναι καθοριστικά για να αποφασιστεί εάν το φυτικό κρέας μπορεί να διαταράξει την παγκόσμια βιομηχανία κρέατος», ανέφερε.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις