Πώς μια νέα μελέτη έφερε αναστάτωση στην αυστηρά χορτοφαγική κοινότητα

Μια διαμάχη έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στην vegan κοινότητα σχετικά με το πόσο vegan είναι τελικά τα μανιτάρια πλευρώτους. Τα μανιτάρια πλευρώτους είναι οι αναπαραγωγικές δομές του μύκητα Pleurotus ostreatus. Γνωρίζουμε από τη δεκαετία του 1980 ότι αυτός ο μύκητας κυνηγάει σκουλήκια, αλλά το πώς το κάνει αυτό ήταν ένα μυστήριο.

Η Yen-Ping Hsueh στο Academia Sinica, ένα ερευνητικό ινστιτούτο στην Ταϊβάν, και οι συνάδελφοί της ανακάλυψαν προηγουμένως ότι το P. ostreatus περιέχει μικροσκοπικές δομές σε σχήμα γλειφιτζούρι που ανοίγουν όταν τα σκουλήκια πιέζουν το κεφάλι τους πάνω τους. Ανακάλυψαν τώρα ότι, μετά τη ρήξη, αυτές οι δομές απελευθερώνουν ένα αέριο που είναι εξαιρετικά τοξικό για το νευρικό σύστημα των σκουληκιών.

Αφού ο μύκητας σκοτώσει τη λεία του, οι υφές του αναπτύσσονται στο σώμα των σκουληκιών για να απορροφήσουν το περιεχόμενό τους. Μπορεί να το κάνει αυτό για να απορροφήσει άζωτο, καθώς αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι ανεπαρκές στο σάπιο ξύλο στο οποίο αναπτύσσεται κυρίως ο μύκητας.

Είναι γεγονός πως τα σκουλήκια είναι τα πιο άφθονα ζώα στο έδαφος, πράγμα που τα καθιστά φυσική επιλογή τροφής για μύκητες, όπως τα μανιτάρια πλευρώτους. Άλλοι μύκητες χρησιμοποιούν διαφορετικές τακτικές για να πιάσουν το θήραμα τους, συμπεριλαμβανομένων κολλωδών παγίδων και θηλιών που σφίγγουν γύρω από το λαιμό τους.

Το εύρημα ότι το μανιτάρι πλευρώτους τρέφεται με σκουλήκια άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση στη vegan κοινότητα σχετικά με το εάν τα συγκεκριμένα μανιτάρια  είναι μια πραγματικά vegan τροφή. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με την περίπτωση του σύκου, είναι στην βούληση κάθε vegan εάν θα εντάξει στην διατροφή του μανιτάρια πλευρώτους και κατά πόσο έρχονται σε αντίθεση με την ιδεολογία του.

Διαβάστε επίσης: 

Είναι τα σύκα vegan; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις