Ο σεφ Tsang Chiu King ετοιμάζει μια λεπτή αλλά σημαντική αλλαγή στο μενού του: Αντικαθιστά τα ψάρια σε ορισμένα πιάτα με μια εναλλακτική με βάση τα φυτά.

«Η γεύση του είναι ελαφριά και απαλή και η υφή του είναι ελαφρώς πιο σκληρή, όπως το λαβράκι», είπε ο Tsang, αναφερόμενος στο εναλλακτικό ψάρι που δοκίμασε στο Ming Court, ένα βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο στο Χονγκ Κονγκ. Για να ενισχύσει τη γεύση, προσθέτει συστατικά όπως χουρμάδες και γκότζι μπέρι.

«Μπορεί να προσφέρει στους πελάτες μας μια νέα εμπειρία ή έκπληξη και θα βοηθήσει την επιχείρησή μας», είπε.

Τα φυτικά τρόφιμα έχουν γίνει δημοφιλή στους γκουρμέ στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από χρόνια όταν τα vegan burgers και τα υποκατάστατα γάλακτος παρέμειναν στο περιθώριο της αγοράς. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι όλο και περισσότερες εταιρείες στοχεύουν σε παμφάγα ζώα που επιδιώκουν να μειώσουν την ποσότητα του κρέατος που τρώνε, αντί να την εξαλείψουν εντελώς.

Τώρα που οι εξελιγμένες εναλλακτικές λύσεις ψαριών αρχίζουν να προσελκύουν επενδύσεις και προσγειώνονται σε εστιατόρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι μόνο, οι άνθρωποι που παρακολουθούν τον κλάδο χωρίς ψάρια λένε ότι μπορεί να βρίσκεται στο κατώφλι μιας σημαντικής ανάπτυξης.

Ένας λόγος, λένε, είναι ότι οι καταναλωτές σε πλούσιες χώρες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τις περιβαλλοντικές ανησυχίες της βιομηχανίας θαλασσινών, συμπεριλαμβανομένης της υπεραλίευσης και των κινδύνων για την υγεία ορισμένων θαλασσινών.

Οι άνθρωποι που συχνά περιορίζουν τη ζωική πρωτεΐνη για περιβαλλοντικούς λόγους σταματούν να τρώνε κόκκινο κρέας, το οποίο απαιτεί τεράστιες ποσότητες γης και νερού για να αναπτυχθεί και εκπέμπει πολύ μεθάνιο ως υποπροϊόν.

Αλλά οι υποστηρικτές των εναλλακτικών ψαριών λένε ότι τα θαλασσινά έχουν επίσης περιβαλλοντικά προβλήματα. Οι μη βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές έχουν οδηγήσει σε μείωση της αλιείας τις τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που έχει γίνει πρόβλημα τόσο για τη βιοποικιλότητα όσο και για εκατομμύρια ανθρώπους που εξαρτώνται από τη θάλασσα για εισόδημα και τροφή.

Ήδη στην αγορά έχουν μπει φυτικός τόνος, σολομός, χαβιάρι, χτένια, καλαμάρια, καβούρια και γαρίδες. Τα πιο κοινά συστατικά σε αυτά τα προϊόντα είναι η σόγια, τα φύκια, η μαγιά, τα όσπρια και διάφορα φυτικά έλαια και άμυλα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις