Το cheesecake espresso πατά στην κλασσική συνταγή του γνωστού αμερικάνικου γλυκού

Ελαφρύ, εύκολο και νόστιμο cheesecake espresso για τους λάτρεις του καφέ, ιδανικό για το κλείσιμο κάθε δείπνου.

Το cheesecake espresso πατά στην κλασσική συνταγή του γνωστού αμερικάνικου γλυκού και δανείζεται τη γεύση του από τον καφέ, που κοντράρεται ευχάριστα με την κρέμα τυριού και αποτελεί το ιδανικότερο επιδόρπιο για τα τραπέζια σας.

Τη συνταγή βρήκαμε από τη food blogger Νικόλ Μαρίνου.

Συνταγή για Cheesecake espresso

Υλικά για 8 άτομα

330 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
400 γρ. τυρί κρέμα ή μασκαρπόνε
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
37 γρ. καφέ espresso (έτοιμο όχι σκόνη)
2 κουτ.γλ. λικέρ καφέ
6 γραμ. ζελατίνη σε φύλλα

Για τη βάση:
120 γρ. μπισκότα σοκολάτας τριμμένα σε σκόνη
60 γρ. βούτυρο αγελαδινό
2 κουτ.σουπ. φρέσκο γάλα αγελαδινό

Για την επικάλυψη:
άγλυκο κακάο σε σκόνη

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη βάση θρυμματίζοντας τα μπισκότα στο πολυμίξερ να γίνουν σκόνη. Τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο και το γάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε στρογγυλή πιατέλα βάζουμε ένα τσέρκι 22 εκ. και βάζουμε το μείγμα μπισκότων – βούτυρου το στρώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού και πατάμε πολύ καλά. Βάζουμε την πιατέλα στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Σε βαθύ σκεύος βάζουμε παγωμένο νερό και βυθίζουμε τα φύλλα ζελατίνης να μαλακώσουν για 10 λεπτά.
Χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος μαζί με τη ζάχαρη σε σφιχτή σαντιγί και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε.
Στη συνέχεια χτυπάμε την κρέμα τυριού να αφρατέψει και προσθέτουμε μέσα τον καφέ espresso μαζί με το λικέρ του καφέ και χτυπάμε ξανά για 2΄ λεπτά.
Σε μικρό μπρίκι βράζουμε 2 κουταλιές της σούπας νερό και όταν είναι έτοιμο αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε μέσα τα φύλλα ζελατίνης που έχουν μαλακώσει. Ανακατεύουμε γρήγορα να λιώσει η ζελατίνη και προσθέτουμε μέσα 2 κουταλιές της σούπας από την κρέμα τυριού που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε γρήγορα.
Ακολούθως ρίχνουμε το μείγμα ζελατίνης μέσα στην κρέμα τυριού και ανακατεύουμε γρήγορα με τον αυγοδάρτη για να μη βρούμε κομμάτια ζελατίνας μέσα στο γλυκό.
Ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις την χτυπημένη σαντιγί με την κρέμα τυριού με μια μαρίζ ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω με προσοχή.
Αδειάζουμε το μείγμα επάνω στη βάση μπισκότων και βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον, ιδανικά για ένα βράδυ.
Μετά από τρεις ώρες αφαιρούμε με προσοχή το τσέρκι με τη βοήθεια ενός μαχαιριού περιστρέφοντας το κυκλικά γύρω από το τσέρκι. Πασπαλίζουμε με άγλυκο κακάο την επιφάνεια του γλυκού, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Το cheesecake διατηρείται στο ψυγείο σκεπασμένο για τρεις ημέρες.

Tip: Για τη ζελατίνη πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή, γιατί το νερό πρέπει να είναι καυτό προκειμένου η ζελατίνη να διαλυθεί εντελώς. Αν το συγκεκριμένο βήμα δεν γίνει σωστά, η κρέμα δεν θα έχει τη σωστή υφή και θα βρούμε μέσα στο γλυκό κομμάτια ζελατίνας. Για αυτό όταν ενσωματώσουμε τη ζελατίνη στην κρέμα τυριού για να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα την χτυπάμε για 3΄λεπτά στο μπλέντερ για να γίνει αφράτη και βελούδινη.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις