Ο Ακης Πετρετζίκης μάς δίνει την καλύτερη συνταγή για ατομικά πανετόνε

Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό χριστουγεννιάτικο γλυκό για τους Ιταλούς από το πανετόνε, αφράτο και λαχταριστό, με υπέροχο άρωμα που ενισχύει τη γιορτινή ατμόσφαιρα.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε και κάτι διαφορετικό τις φετινές γιορτές, εκτός από τα συνηθισμένα, για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας στο γιορτινό τραπέζι, μην διστάσετε να δοκιμάσετε το πανετόνε.

Ο Ακης Πετρετζίκης μάς δίνει την καλύτερη συνταγή για ατομικά πανετόνε (akispetretzikis.com).

Πανετόνε του Ακη Πετρετζίκη

Υλικά

70 γρ. cranberries
70 γρ. σταφίδες, μαύρες
70 γρ. βερίκοκα, αποξηραμένα
40 γρ. κονιάκ
150 γρ. βούτυρο, λιωμένο
4 αβγά, μέτρια
35 γρ. μαγιά φρέσκια
120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
70 γρ. γάλα
470 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
αλάτι

Για το σερβίρισμα

200 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
50 γρ. φιστίκια Αιγίνης

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
Ψιλοκόβουμε τα cranberries, τις σταφίδες, τα βερίκοκα και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε το κονιάκ, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο, τα αυγά, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το εκχύλισμα βανίλιας, το γάλα και χτυπάμε με τον γάντζο για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να διαλυθεί η μαγιά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και με τον γάντζο του μίξερ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 10 λεπτά μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί και το ζυμάρι να είναι μαλακό και ελαστικό.
Προσθέτουμε τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 2-3 λεπτά ακόμα.
Αφήνουμε το μείγμα σε ενα βουτυρωμένο μπολ να φουσκώσει για 1 ώρα.
Όταν διπλασιαστεί ο όγκος του, λαδώνουμε τα χέρια μας και μοιράζουμε το ζυμάρι σε 12 θήκες για muffins. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για άλλη 1 ώρα σκεπασμένο με πετσέτα.
Ψήνουμε στον φούρνο για 35-40 λεπτά.
Βγάζουμε τις θήκες από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε.
Σερβίρουμε με λιωμένη σοκολάτα και ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις