Μια συνταγή ιδανική για την Σαρακοστή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Η λαδένια, η ελληνική εκδοχή της ιταλικής πίτσας, είναι μια πανάρχαιη συνταγή από την καρδιά των Κυκλάδων. Για να αναδείξουμε το πλούσιο άρωμα των λαχανικών, τα πασπαλίζουμε με φρέσκια ρίγανη λίγο πριν βγάλουμε την λαδένια από το φούρνο.

Νηστίσιμο κέικ με μανταρίνι

Συνταγή για λαδένια Κιμώλου: Υλικά

Για τη ζύμη 

1/2 κιλό αλεύρι

10 γρ. μαγιά νωπή

νερό χλιαρό

2 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

Για τη γέμιση 

2 κρεμμύδια ξερά

2 ντομάτες ώριμες μεγάλες

1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

Πώς να φτιάξετε την παραδοσιακή συνταγή για λαδένια Κιμώλου: Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και την ρίχνουμε στο αλεύρι. Ανακατεύουμε με το χέρι μας και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά λίγο χλιαρό νερό μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές και μαλακό ζυμάρι.
  3. Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μια βαμβακερή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 50′.
  4. Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί στρογγυλό και τοποθετούμε στην μέση το ζυμάρι. Το πιέζουμε με τις παλάμες μας έτσι ώστε να απλωθεί η ζύμη σε ολόκληρη την επιφάνεια του ταψιού.
  5. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες.
  6. Μοιράζουμε τα λαχανικά πάνω στο ζυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 50′.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις