Πανεύκολη με λίγα και αγνά υλικά

Της Κατερίνας Φραγκάκη

Γλυκό από την Μονεμβασιά, που την συνταγή την είχε από την γιαγιά της! Παλιά συνταγή, αλλά είναι από αυτές που επέλεξα για εσάς, καθώς είναι πανεύκολη με λίγα και αγνά υλικά! Απλά θα σας πω και για αυτό σας τους προτείνω ότι δεν τους έχει δοκιμάσει ένας καλεσμένος μου και να μην μου ζήτησε την συνταγή! Και κυρίως μόλις την μάθαιναν, απορούσαν πως μια τόσο απλή συνταγή είναι τόσο εξαίσια!

Πάμε λοιπόν…. στα υλικά:
1 πακέτο φύλλο Βυρητού ή κρούστας ή χωριάτικο ( προτιμήστε της Βηρυτού)
400 γρ. αμύγδαλα
400 γρ. καρύδια
1 κούπα Καστανή ζάχαρη
1 κουτάλια της σούπας γαρύφαλλο
2 κουταλιές της σούπας κανέλλα
500 γρ βούτυρο φρέσκο χωριάτικο ( το μυστικό είναι το βούτυρο! προτιμήστε την καλύτερη ποιότητα και μπόλικο! )

Για το σιρόπι:
• 1 φλυτζάνι ζάχαρη
• 2 φλυτζάνια μέλι
• 1 1/2 φλυτζάνι νερό

Παρασκευή:
Βάζουμε στο μίξερ τα αμύγδαλα και τα καρύδια, αφού τα αλέσουμε (για πολύ λίγο ώστε να μην λιώσουν), προσθέτουμε τη ζάχαρη την κανέλλα και το γαρύφαλλο.
Παίρνω το ένα φύλλο και το αλείφω με ένα πινέλο με βούτυρο, μετά στη χούφτα μου έχω το μείγμα από τα αμύγδαλα και τα καρύδια και το πασπαλίζω .
Κατόπιν παίρνω δεύτερο φύλλο και κάνω ακριβώς το ίδιο. Συνεχίζω με το τρίτο και το τέταρτο φύλλο κατά τον ίδιο τρόπο. Τα τέσσερα φύλλα τα διπλώνω σε ένα ρόλο και το τεμαχίζω το ρόλο σε 5-7 κομμάτια, ανάλογα πόσο μεγάλους και χορταστικούς θελουμε να τους φτιάξουμε . (Προσοχή όταν κάνετε το ρόλο μη το σφίγγετε πολύ, αλλά ας είναι λίγο χαλαρό, ώστε όταν τους μελώσουμε, αφού ψηφούν να περάσει παντού το μέλι).

Μετά τους βάζω στο ταψί (βάλτε από κάτω αντικολλητικό χαρτί) και τους βουτυρώνω πάλι και τους ψήνω στο φούρνο για 15 λεπτά στους 200 βαθμούς (προτιμήστε τον αέρα).

Μόλις τους βγάλω από το φούρνο, έχω βράσει το σιρόπι (προσοχή το έχω βράσει καλά) και όσο είναι ακόμα ζεστό τους βουτάω και τους μελώνω.

Θα βγουν περίπου 35-45 σαμουσάδες , λαχταριστοί και πεντανόστιμοι!

Πιστέψτε με οι μπακλαβάδες δεν λένε τίποτα μπροστά τους!

Είναι ένα πανεύκολο γλυκό, με λίγα και αγνά υλικά, άρα προτιμήστε το και μαγέψτε τους καλεσμένους σας!

Καλές γιορτές!!!!

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις