Από τις αρχές του έτους έχουν λειτουργήσει 36.868 νέες εταιρείες, σχεδόν 6.000 περισσότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο  

Του Δημήτρη Χριστούλια

Ρεκόρ εικοσαετίας καταγράφεται στο άνοιγμα νέων επιχειρήσεων, στα απόνερα μάλιστα μιας παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) που φέρνει στην δημοσιότητα το FoodLife, σύμφωνα με τα οποία από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Αυγούστου έχουν λειτουργήσει 36.868 νέες επιχειρήσεις έναντι 30.865 που είχαν ανοίξει την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 19,4%.

Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση που έχει σημειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια, με παράγοντες της αγοράς να επισημαίνουν ότι το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι μειώνονται σημαντικά οι επιχειρήσεις που κλείνουν είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Και οι αριθμοί αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Σύμφωνα πάντα με στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ. μέσα σε 8 μήνες, δηλαδή το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου έκλεισαν 8.919 επιχειρήσεις, δηλαδή για κάθε τέσσερις που ανοίγουν, βάζει «λουκέτο» μόλις μία.

Αλλάζει η αγορά 

Αναλυτικότερα, τον Ιανουάριο άνοιξαν 5.593 επιχειρήσεις, 1.682 περισσότερες σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και έκλεισαν 1.401.  Τον Φεβρουάριο ιδρύθηκαν 5.580 εταιρείες, 769 περισσότερες σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο, και σταμάτησαν την λειτουργία τους 1.433. Τον Μάρτιο καταγράφηκε ρεκόρ νέων επιχειρήσεων με 6.387 εταιρείες να ανεβάζουν ρολά και 1.575 να κατεβάζουν. Τον Απρίλιο, ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων υποχώρησε σε σχέση με τον Μάρτιο και ανήλθε στις 4.050 ενώ έκλεισαν μόλις 975, αποτυπώνοντας με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την δυναμική ανάπτυξη των νέων επιχειρήσεων έναντι αυτό που σταματούν την λειτουργία τους.

Τον Μάιο λειτούργησαν 5.032 επιχειρήσεις και έκλεισαν 1.105, τον Ιούνιο άνοιξαν 4.376 και έκλεισαν 1.106, τον Ιούλιο ανέβασαν ρολά 3.629 και κατέβασαν 1.106 και τον Αύγουστο συστάθηκαν στα μητρώα του Γ.Ε.ΜΗ. 1.997 εταιρείες και διεγράφησαν 410. Ενδεικτικό στοιχείο της αλματώδους αύξησης των επιχειρήσεων που ιδρύονται αποτελεί το γεγονός ότι σε κάθε εργάσιμη ημέρα, το πρώτο τετράμηνο του έτους άνοιξαν 216 επιχειρήσεις και έκλεισαν μόλις 52.

Στοιχεία που αποτυπώνουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την αλλαγή στην εικόνα της αγοράς, μετά την δεκαετία οικονομικής κρίση.  Η σημαντική «ψαλίδα» ανάμεσα στις επιχειρήσεις που ανοίγουν και σε αυτές που κλείνουν, πραγματοποιείται εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων, υψηλών επιτοκίων αλλά κυρίως σε μια περίοδο ραγδαίας ανόδου των μισθωμάτων.

Η άνοδος των ενοικίων μάλιστα αποτελεί ένα σημαντικό «βαρίδι» για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων για τις οποίες θα απαιτηθούν χώροι στέγασης.  Οι οχτώ μήνες του έτους ακολουθούν ουσιαστικά τις εξαιρετικές επιδόσεις που σημείωσαν οι ενάρξεις νέων επιχειρήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022.

Καφέ και εστιατόρια

Από τις 36.868νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως τέλος Αυγούστου οι 12.299 είναι Ατομικές, οι 9.203 είναι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες (ΙΚΕ), οι 6.185 είναι Ετερόρρυθμες Εταιρίες (ΕΕ), οι 4.180 είναι Ομόρρυθμες Εταιρείες (ΟΕ) και οι 1.019 Ανώνυμες Εταιρείες (ΑΕ). Όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ από το σύνολο των 36.868 επιχειρήσεων που άνοιξαν, περισσότερες από τις μισές και συγκεκριμένα οι 21.502 είναι Ατομικές και ΙΚΕ, που σημαίνει ότι πρόκειται στην πλειονότητά τους για μικρές και μεσαίες. Επιχειρήσεις όμως, που σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς είναι κυρίως εντάσεων εργασίας, δηλαδή πολύ μικρές επιχειρήσεις που ιδρύονται για να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας για τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης και ίσως για κάποια μέλη της οικογένειάς του.

Στον αντίποδα από το σύνολο των 8.919 εταιρειών που έκλεισαν το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου οι 3.305 είναι Ατομικές, οι 1.873 ΟΕ, οι1.543 ΙΚΕ, οι 1.102 ΕΕ και οι 344 ΑΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες από τις νέες επιχειρήσεις που λειτούργησαν έχουν εποχικό χαρακτήρα όπως είναι για παράδειγμα κάποιες που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, πολλές επιχειρήσεις είναι από τον κλάδο της εστίασης, όπως καφετέριες και εστιατόρια αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες όπως για παράδειγμα από διάφορα τεχνικά επαγγέλματα.  Ωστόσο προβληματισμός επικρατεί, ότι με δεδομένο ότι πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις, κάποιες από αυτές κλείνουν πριν καν συμπληρώσουν τέσσερα με πέντε χρόνια λειτουργίας.

Ελεύθεροι επαγγελματίες 

Επίσης, παρατηρείται αύξηση των ιδρύσεων ατομικών επιχειρήσεων από ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν διακόψει την επιχειρηματική τους λειτουργίας με κάποιους από αυτούς να εργάζονται χωρίς να κόβουν αποδείξεις. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι ενάρξεις νέων επιχειρήσεων αναμένεται να συνεχισθούν με αμείωτη μέχρι το τέλος του χρόνου. Η ενασχόληση όλο και περισσοτέρων επαγγελματιών με τον τουρισμό έχει δώσει σημαντική ώθηση στην έναρξη νέων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην «βαριά βιομηχανία» της ελληνικής Οικονομίας.

Πάντως στην περίπτωση που οι ιδρύσεις επιχειρήσεων συνεχισθούν με τον ίδιο ρυθμό και τους επόμενους τέσσερις μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να σημειωθεί νέο ρεκόρ, με τον συνολικό αριθμό των εταιρειών που θα έχουν λειτουργήσει για πρώτη φορά εντός του 2023να ξεπερνούν τις 50.000. Σημειώνεται ότι πέρυσι άνοιξαν 46.547 επιχειρήσεις και πρόπερσι 43.552. Δηλαδή τα τελευταία δύο χρόνια, εν μέσω υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης έχουν λειτουργήσει περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός με δεδομένες τις πρωτοφανείς παγκόσμιες κρίσεις.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις