Επί τάπητος τίθενται οι παρεμβάσεις για τον περιορισμό της ακρίβειας που έλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης   

Τα μέτρα που ελήφθησαν κατά την χρονική περίοδο της ενεργειακής κρίσης και των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, με στόχο τον περιορισμό της ακρίβειας σε βασικά αγαθά βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με ασφαλείας πληροφορίες, επί τάπητος έχουν τεθεί το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους και το «καλάθι του νοικοκυριού». Δύο μέτρα, για τα οποία εκπνέει η προθεσμία τους στο τέλος Ιουνίου.

Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας 

Για το «καλάθι του νοικοκυριού» σύμφωνα, πάντα με πληροφορίες, φαίνεται ότι θα συνεχισθεί για τουλάχιστον 6 μήνες ακόμη, δηλαδή μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου. Εκεί που υπάρχει έντονος προβληματισμός είναι με το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για την πώληση βασικών αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα, ένα μέτρο που βρίσκεται ήδη σε ισχύ τα τελευταία περίπου 4 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο για το περιθώριο κέρδους ισχύει μέχρι το τέλος Ιουνίου και έχει επιβληθεί προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, λόγω της ενεργειακής κρίσης που εκδηλώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό το 2022 και το 2023 και να αποφευχθούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας.

Μάλιστα βασιζόμενοι στο μέτρο αυτό οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν προχωρήσει στην επιβολή προστίμων αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα μέτρο που υποχρεώνει όλους τους προμηθευτές και τα σούπερ μάρκετ να πωλούν τα προϊόντα τους με μικτό περιθώριο κέρδους το οποίο δεν θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχαν τον Δεκέμβριο του 2021.

Ωστόσο εκπρόσωποι των αλυσίδων σούπερ μάρκετ έχουν επισημάνει κατά καιρούς ότι πρόκειται για ένα μέτρο που δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά. Πρόσφατα ερωτηθείς για τα μέτρα της κυβέρνησης ο πρόεδρος της Ενωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας Αριστοτέλης Παντελιάδης τόνισε ότι «σε έκτακτες συνθήκες είναι λογικό να ληφθούν έκτακτα μέτρα, αλλά δεν είναι έκτακτο ένα μέτρο που διατηρείται 4 χρόνια καθώς δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αγορά και μπορεί να φέρουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».

Το σχέδιο

Στο υπουργείο Ανάπτυξης συζητούν όλα τα σενάρια. Από την επέκταση του μέτρου για ακόμη 6 μήνες, την κατάργησή του αλλά και την διαφοροποίησή του σε σχέση με το πώς εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες το σενάριο που φαίνεται να έχει περισσότερες πιθανότητες να υλοποιηθεί είναι να συνεχισθεί να υφίσταται το μέτρο για το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους αλλά με δομικές αλλαγές και νέα στόχευση. Εξετάζεται το ενδεχόμενο για παράδειγμα το μέτρο να μην ισχύει για νέες εταιρείες. Επίσης, ενδεχομένως να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του περιθωρίου κέρδους.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν γνώστες του θέματος «το μέτρο του περιθωρίου κέρδους χρειάζεται μια διαφορετική πλέον προσέγγιση, στοχεύοντας πάντα στην εύρυθμη λειτουργία». 

Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος είχε αναφέρει ότι «μια κυβέρνηση δεν θα πρέπει να λαμβάνει μέτρα πέρα απ’ όσα χρειάζονται για να λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός και να εξασφαλίζεται ότι οι καταναλωτές έχουν επαρκή ενημέρωση.

Το ερώτημα είναι να μέτρα που λαμβάνονται δημιουργούν μεγαλύτερη ζημιά από το πρόβλημα που τελικά λύνουν; Σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό. Όμως πρέπει πάντοτε η πολιτεία να ζυγίζει ποια είναι τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει, τι θα χάσει και τι θα κερδίσει, ποιος θα χάσει και ποιος θα κερδίσει από τα μέτρα αυτά.

Τα μέτρα τα οποία ήταν εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση της κρίσης φαίνεται ότι σιγά – σιγά έχει αρχίσει να παρέρχεται η ανάγκη να υπάρχουν τέτοια μέτρα, διότι βρισκόμαστε σε μια βάση που ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις