Το σχέδιο της κυβέρνησης για να βάλει «φρένο» στο  φθινοπωρινό κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά 

Του Δημήτρη Χριστούλια 

 Δίχτυ προστασίας απέναντι στις διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις και στους κερδοσκόπους επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με στόχο να περιοριστεί η ακρίβεια σε βασικά αγαθά αλλά και να εντοπίσει όσους αισχροκερδούν σε βάρος  των καταναλωτών. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας και του υψηλού πληθωρισμού στα τρόφιμα αποτελείτο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το φθινόπωρο, με δεδομένη τηνδιατήρηση του υψηλού πληθωρισμού στα τρόφιμα. Και όλα αυτά σε μια χρονική στιγμή, όπου σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του FoodLife αναμένονται νέες ανατιμήσεις σε περίπου 100 αγαθά μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση πρωτίστως αναμένεται να εστιάσει στο έλεγχο της αγοράς. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Ανάπτυξης σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Κώστας Σκρέκας αναμένεται να προχωρήσουν σε εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, με στόχο τον εντοπισμό φαινομένων κερδοσκοπίας.

Ποιοι κλάδοι τροφίμων θα ελεγχθούν

Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στον έλεγχο κλάδων στους οποίους καταγράφονται αυξήσεις στις πρώτες ύλες, όπως είναι για παράδειγμα το ελαιόλαδο, το σιτάρι και τα φρούτα. Προς αυτή την κατεύθυνση οι έλεγχοι θα εστιασθούν στο μικτό περιθώριο κέρδους με το οποίο πωλούνται τα προϊόντα το οποίο δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο με το αντίστοιχο τον Δεκέμβριο του 2021, οπότε και ξεκίνησε ουσιαστικά η ενεργειακή κρίση, η οποία κλιμακώθηκε μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Οι έλεγχοι που πλέον γίνονται ηλεκτρονικά, δίνουν την δυνατότητα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Ανάπτυξης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού να γνωρίζουν τις μεταβολές των τιμών χιλιάδων προϊόντων σε καθημερινή βάση. Με σύμμαχο την τεχνολογία οι έλεγχοι εστιάζονται σε εκείνα τα προϊόντα στα οποία παρατηρούνται μεγάλες και αδικαιολόγητες ανατιμήσεις.

Μεγάλα πρόστιμα σε όσους κερδοσκοπούν

Μάλιστα, όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, θα είναι άτεγκτοι απέναντι σε εκείνους που τυχόν προσπαθήσουν να αισχροκερδήσουν. Ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει επιβάλει πρόστιμα σε όσους αισχροκερδούν, τονίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι τα πρόστιμα θα είναι αυστηρά σε όσους δεν τηρούν την νομοθεσία. Παράλληλα θα δημοσιοποιούνται και τα στοιχεία των εταιρειών, στις περιπτώσεις που προβλέπονται από τον νόμο. Έλεγχοι που θα γίνονται τόσο στα φυσικά καταστήματα αλλά και στα ηλεκτρονικά, καθώς πλέον χιλιάδες είναι οι καταναλωτές που πραγματοποιούν καθημερινές αγορές από το διαδίκτυο. Μάλιστα σε ό,τι αφορά τους ελέγχους στα ηλεκτρονικά καταστήματα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αναμένεται μέσω ειδικού λογισμικού να «σαρώσουν» τα κοινωνικά δίκτυα αλλά γενικότερα τις ιστοσελίδες που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Κίνητρα για μειώσεις τιμών

Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προτίθεται να επικοινωνεί τόσο μέσω τόσο της ψηφιακής πλατφόρμας e–katanalotis όσο και με άλλους τρόπους τα προϊόντα για τα οποία οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν μόνιμη μείωση, μεγαλύτερη από 5% στους επίσημους τιμοκαταλόγους τους, μέχρι τέλος του 2023. Το υπουργείο Ανάπτυξης σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας ζήτησε να περιληφθεί στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» τουλάχιστον ένα επώνυμο προϊόν ανά κατηγορία, εφ’ όσον διαθέτει προϊόν στην εν λόγω κατηγορία. Επίσης, να καθιερωθεί δεύτερο σημείο πώλησης ιδιαίτερης προβολής για τα προϊόντα του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» σε καταστήματα σούπερ μάρκετ όπου είναι χωροταξικά εφικτό αλλά και ναδιασφαλιστούν προσιτές τιμές σχολικών ειδών εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου.Επίσης το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να συμπεριλάβει 9 βασικά σχολικά είδη και τους θερμοσίφωνες στα προϊόντα στα οποία επιβάλλεται πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους. Σημειώνεται ότι το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους επιβάλλεται εδώ και αρκετούς μήνες στα τρόφιμα και στα καύσιμα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις