Η μειωμένη παραγωγή στην Ισπανία φέρνει αυξήσεις στις τιμές του ελαιόλαδου στην Ελλάδα

Σημαντικές ανατιμήσεις αναμένεται να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα στο παρθένο και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής στην Ισπανία, λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών και ειδικότερα της ξηρασίας που επικρατούσε στην χώρα της ιβηρικής χερσονήσου.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το Foodlife σε μία μόνο αλυσίδα σούπερ μάρκετ 4 βιομηχανίες παραγωγής και τυποποίησης ελαιόλαδου απέστειλαν ανατιμημένα τιμολόγια που ξεκινούν από το 15% και φτάνουν το 45%.

Η τιμή του ελαιόλαδου σε όλη την Ευρώπη βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 26
ετών καθώς η Ισπανία, είναι η μεγαλύτερη παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο.

Σημειώνεται ότι η παραγωγή ελαιόλαδου μειώθηκε κατά 50% κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου συγκομιδής. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι διεθνείς τιμές του ελαιόλαδου έχουν εκτοξευτεί στα 5.989 δολάρια ανά τόνο ενώ εκτιμάται ότι εάν δεν αυξηθούν οι βροχοπτώσεις η επερχόμενη συγκομιδή θα δώσει ακόμα χειρότερες αποδόσεις, διατηρώντας τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Ήδη με δεδομένες τις υψηλές θερμοκρασίες την περασμένη άνοιξη, όταν άνθιζαν οι ελιές στην Ισπανία, εκτιμάται ότι και η φετινή παραγωγή θα είναι επίσης μειωμένη. Υπενθυμίζεται, ότι η Ισπανία κατέχει περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής.

Μειώνονται τα αποθέματα

Η μειωμένη παραγωγή ελαιόλαδου στην Ισπανία έχει ως αποτέλεσμα και την σημαντική μείωση των αποθεμάτων ελαιόλαδου σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Η χώρα μας, που αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα ελαιόλαδου στον κόσμο δεν
έχει πληγεί από τους καύσωνες, ωστόσο η ελληνική παραγωγή δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσει την μειωμένη παραγωγή ελαιόλαδου στην Ισπανία. Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι τιμές ελαιόλαδου στην Ισπανία να έχουν αυξηθεί μόνο το 2022 κατά περίπου 60%, συμπαρασύροντας όμως τις τιμές σε όλη την Ευρώπη. Αυξήσεις που συμπαρασύρουν και τις
τιμές του ελληνικού ελαιόλαδου εξαιτίας της μεγαλύτερης ζήτησης που υπάρχει από άλλες χώρες.

Το ζητούμενο πλέον είναι να ομαλοποιηθεί, σε έναν βαθμό, η παραγωγή ελαιόλαδου στην Ισπανία και να μην υπάρχουν προβλήματα στην Ιταλία και την Πορτογαλία, όπου μαζί με την χώρα μας αποτελούν τις 4 μεγαλύτερες παραγωγούς ελαιόλαδου σε όλον τον κόσμο. Οι ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο αποτυπώνονται ήδη και στα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με την οποία μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές των προϊόντων της κατηγορίας «Έλαια και Λίπη» αυξήθηκαν σε ποσοστό 14,2%.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις