Με ποιο κρασί ταιριάζει άραγε η φέτα;

To κρασί και το τυρί είναι ένας μαγικός συνδυασμός! Αυτά τα δύο προϊόντα κουβαλούν τις δικές τους ιδιαιτερότητες ανάλογα με το κλίμα της περιοχής που παρασκευάζονται, τις τοπικές παραδόσεις και τις πρώτες ύλες και αυτό είναι που κάνει την κάθε ποικιλία μοναδική και ταυτόχρονα τον συνδυασμό τους άψογο. Ωστόσο, δεν ταιριάζει κάθε κρασί με κάθε τυρί. Το κάθε έδεσμα θέλει το δικό του μοναδικό ταίρι και αυτός είναι ένας οδηγός που θα σου  μάθει ποιο κρασί πάει με κάθε τυρί για να ετοιμάσεις μια μοναδική βραδιά με φίλους και πλούσια πλατό.

Συνδύασε το κρασί με το τυρί σαν επαγγελματίας

Μπλε τυρί με επιδόρπιο οίνο 

Το μπλε τυρί όπως το Stilton ή το Gorgonzola πρέπει να συνδυάζεται με κρασί πόρτο, επιδόρπιο κρασί ή Sherry. Το μπλε τυρί είναι ένα είδος τυριού που παρασκευάζεται με καλλιέργειες Penicillium, ένα είδος μούχλας. Το μπλε τυρί συνδυάζεται υπέροχα με μέλι, αποξηραμένα φρούτα, φέτες μήλου ή αχλαδιού, σύκα και καρύδια. Τα κρασιά πόρτο, το παγωμένο κρασί ή τα επιδόρπια κρασιά δημιουργούν νόστιμους συνδυασμούς.

Οι σεφ προτείνουν: Βάλε κρασί στα γλυκά σου!

Unsplash

Ελβετικό Gruyère με Pinot noir

Το Gruyère είναι γνωστό για την πλούσια, κρεμώδη, αλμυρή και ξηρή γεύση του. Η γεύση του ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία καθώς το νεαρό Gruyère έχει έντονη κρεμώδη υφή και ξηρότητα, ενώ το πιο ώριμο Gruyère αναπτύσσει μια γήινη υφή που είναι λίγο πιο περίπλοκη. Ένα κλασικό Pinot noir συνδυάζεται άψογα με αυτό το τυρί καθώς οι τανίνες που υπάρχουν σε αυτό ταιριάζουν τέλεια και αντέχουν υπέροχα τη γεύση μιας σταθερής παλαιωμένης γραβιέρας.

Brie και camembert με σαμπάνια και αφρώδης οίνους 

Το Brie είναι πλούσιο, βουτυρένιο, φρουτώδες και γίνεται όλο και πιο γήινο καθώς ωριμάζει. Έχει ρευστή, κρεμώδη υφή και έντονο γήινο άρωμα. Η σαμπάνια και άλλα κρασιά με φυσαλίδες λειτουργούν υπέροχα με το camembert και το brie. Η πιο απαλή υφή του τυριού τριπλής κρέμας όπως το μπρι απαιτεί κάτι αιχμηρό και όξινο για να κόψει το λίπος. Οι όξινες φυσαλίδες της σαμπάνιας έρχονται σε αντίθεση με την παχιά κρεμώδη υφή του Brie, δημιουργώντας έναν εξαιρετικό συνδυασμό.

Unsplash

Κατσικίσιο τυρί και φέτα με Sauvignon blanc

Τόσο η φέτα όσο και το κατσικίσιο τυρί είναι μαλακά λευκά τυριά με κρεμώδη αίσθηση στο στόμα. Ένα ωραίο Sauvignon blanc, λόγω των εσπεριδοειδών και των καπνιστών τόνων, αναδεικνύει τις υπέροχες γήινες γεύσεις αυτής της ποικιλίας τυριού. Επίσης, η οξύτητα του Sauvignon blanc “κόβει” την πλούσια υφή της φέτας ή του κατσικίσιου τυριού.

Cheddar με Cabernet Sauvignon

Το Cheddar είναι μοναδικό στο είδος του και έχει έντονη γεύση. Όταν το τσένταρ ωριμάζει, μεταβαίνει από ήπιο πιο περίπλοκο και με βαθύτερη γεύση. Ένα καλό παλαιωμένο τσένταρ έχει μια λιπαρότητα που ταιριάζει υπέροχα με τις τανίνες που στεγνώνουν το στόμα στα περισσότερα Cabernet Sauvignon. Έτσι, οι αντίστοιχες τολμηρές γεύσεις τους συγχρονίζονται, αντί η μία να πνίγει την άλλη.

Διαβάστε επίσης: 

Οδηγός: Με ποιο κρασί πάει κάθε φαγητό;