Εάν έχεις πληθόρα επιδόρπιων κρασιών υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις με αυτά εκτός του να τα πιεις.

Ο Tom Hunt, ένας βρετανός σεφ υπέρμαχος της μηδενικής σπατάλης φαγητού σου λέει ότι το να βάλεις κρασί στα γλυκά είναι η απόλυτη εναλλακτική για κάθε άλλο ποτό!

Το κρασί στα γλυκά θα αλλάξει τον τρόπο που μαγειρεύεις

Τα Sauternes ή το μοσχάτο θα μπορούσαν να φτιάξουν καταπληκτικές τρούφες σοκολάτας: “Ανακατέψτε το κρασί σε λίγο μπαγιάτικο κέικ που έχει απομείνει”, λέει ο Hunt, “πλάστε σε μπαλάκια και βουτήξτε σε λιωμένη λευκή σοκολάτα”. Εναλλακτικά, ρίξτε το κρασί στο ίδιο το μείγμα του κέικ: “Βρείτε μια συνταγή που έχει ήδη κάποιο υγρό ποτό και θα μπορούσατε απλώς να την αλλάξετε. Αυτό θα του έδινε μια ωραία, εκλεπτυσμένη γεύση”.

Το επιδόρπιο κρασί μπορεί επίσης να ζεσταθεί μαζί με μέλι και ζάχαρη και να συνοδεύσει ένα μείγμα φρούτων και ξηρών καρπών. Ένα απολαυστικό επιδόρπιο που μπορεί να γίνει με κρασί είναι το Ζαμπαγιόν. Πρόκειται για ένα γλυκό της ιταλικής κουζίνας, το οποίο πέρασε και στη γαλλική. Είναι αφρώδης κρέμα η οποία φτιάχνεται σε διπλοβραστήρα με κρόκους αυγών, ζάχαρη και γλυκό κρασί, ενώ συνήθως πασπαλίζεται με κανέλα.

“Χτυπάμε τέσσερις κρόκους αυγών με τρεις κουταλιές της σούπας μαλακή καστανή ζάχαρη σε ένα ανθεκτικό στη θερμότητα μπολ μέχρι να πήξει. Χτυπάμε σταδιακά τέσσερις κουταλιές της σούπας επιδόρπιο κρασί, μια κουταλιά της σούπας κονιάκ (προαιρετικά) και μια πρέζα αλάτι. Τοποθετούμε το μπολ πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει και συνεχίζουμε να ανακατεύετε μέχρι να πήξει.  Αφαιρούμε από τη φωτιά, χτυπάμε ξανά και μετά σερβίρουμε.