Η καθημερινή κατανάλωση μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης κατά 10%

Αν ψάχνετε για μια εύκολη αλλαγή στον τρόπο ζωής που θα έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στη μείωση της χοληστερόλης σας, κοιτάξτε το ντουλάπι σας. Η βρόμη είναι η απάντηση.

Βρόμη: Το καλύτερο πρωινό για την μείωση της χοληστερίνης

Κι όμως, οι νιφάδες βρόμης είναι αναμφισβήτητα «το νούμερο ένα καλύτερο πρωινό για να φάτε και να μειώσετε τη χοληστερόλη σας», λέει η Amber Ingram, RD, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. «Η βρόμη σας δίνει τη μεγαλύτερη ποσότητα διαλυτών ινών ανά μερίδα με τρία έως τέσσερα γραμμάρια και έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερόλης κατά σχεδόν 10% εάν καταναλωθεί καθημερινά».

Οι διαλυτές ίνες, ένας από τους δύο τύπους διαιτητικών ινών, είναι υδατοδιαλυτές, που σημαίνει ότι απορροφούν νερό καθώς περνά από το πεπτικό σας σύστημα.  Οι άλλες φυτικές ίνες, οι αδιάλυτες, περνούν από το πεπτικό σύστημα αμετάβλητες και βοηθούν και στην πεπτική διαδικασία. Χρειαζόμαστε και τους δύο τύπους. Η American Heart Association συνιστά να λαμβάνουμε 25 έως 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα από διάφορες πηγές τροφίμων.

Μια μετα-ανάλυση 243 μελετών σχετικά με τις διαιτητικές ίνες που δημοσιεύτηκε στο The Lancet το 2019 υποστηρίζει αυτή τη σύσταση. Βρήκε μια «πολύ ισχυρή σχέση» μεταξύ της υψηλότερης πρόσληψης φυτικών ινών και των πλεονεκτημάτων για την υγεία όπως χαμηλότερο σωματικό βάρος, χοληστερόλη, αρτηριακή πίεση και σάκχαρα στο αίμα, καθώς και μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, εγκεφαλικό και ορισμένους καρκίνους.

«Το πρωινό είναι ένας τέλειος τρόπος για να ξεκινήσετε σωστά τη μέρα σας, καθώς έχετε την ευκαιρία να επιλέξετε πολλές φυτικές επιλογές (για φυτικές ίνες) για να βοηθήσετε στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης LDL και στην αύξηση της «καλής» χοληστερόλης HDL», λέει ο Ingram. «Οι διαλυτές φυτικές ίνες βρίσκονται στις φλούδες και τους φλοιούς των δημητριακών ολικής αλέσεως, των οσπρίων, των φρούτων και των λαχανικών.

Η απλοποίηση του πρωινού με ένα εύκολο στην παρασκευή ζεστό μπολ βρώμης είναι μια συνήθεια που αποκομίζει τεράστια οφέλη για την υγεία, λέει ο Ingram. Προτείνει να κάνετε το γεύμα ακόμα καλύτερο (και πιο νόστιμο) γεμίζοντας το μπολ σας με καρύδια (περιέχουν φυτικά ωμέγα-3), βατόμουρα ή φράουλες (για περισσότερες φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά). Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έτρωγαν μόλις 3 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών από βρώμη δύο φορές την ημέρα παρουσίασαν μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά 8% και πτώση της LDL χοληστερόλης κατά 11% σε μια περίοδο 28 ημερών. Μερικά από αυτά τα γεύματα με βάση τη βρώμη ήταν μεσημεριανά γεύματα και σνακ.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις