Τα vegan και μη vegan συστατικά που περιέχουν

Τίποτα δεν είναι πιο απολαυστικό από το να συνοδέψεις το φαγητό σου με ένα δροσερό αναψυκτικό με φυσαλίδες. Τα αγαπημένα μας ποτά με ανθρακικό στην πλειονότητά τους είναι φιλικά προς τους vegan και γι’ αυτό ακόμα και όσοι ακολουθούν μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή δεν τα αποκλείουν από  την καθημερινότητά τους.

Η συντριπτική πλειονότητα των συστατικών στα αναψυκτικά είναι φυτικής προέλευσης, αλλά μερικά συστατικά ίσως είναι ακατάλληλα για την vegan διατροφή. Εδώ είναι μερικά κοινά vegan και μη vegan συστατικά που συναντάμε στις πιο δημοφιλείς μάρκες αναψυκτικών.

Ζελατίνη

Πρόκειται για ένα υποπροϊόν των βιομηχανιών κρέατος και θαλασσινών, η μη vegan ζελατίνη είναι το κολλαγόνο που εξάγεται με βρασμό των συνδετικών ιστών βοοειδών, κοτόπουλου, χοίρων και ψαριών. Αν και είναι ασυνήθιστο και δεν βρίσκεται στα πιο δημοφιλή προϊόντα αναψυκτικών, ένας μικρός αριθμός αναψυκτικών χρησιμοποιούν αυτό το ζωικό προϊόν για να σταθεροποιήσουν το χρώμα των τροφίμων.

Μέλι

Το μέλι είναι υποπροϊόν των μελισσών. Οι βίγκαν που ασχολούνται με την καλή διαβίωση των ζώων θεωρούν τη μελισσοκομία ως εκμετάλλευση ζώων και ως εκ τούτου απέχουν από το μέλι.

Άλλοι vegans αναγνωρίζουν ότι η εργασία των μελισσών παράγει πολύ περισσότερα από τα υποπροϊόντα της. Οι μέλισσες είναι υπεύθυνες για την επικονίαση του ενός τρίτου όλων των τροφίμων που καλλιεργούνται για τον άνθρωπο. Ακόμη και τα φυτικά τρόφιμα όπως τα αμύγδαλα και το αβοκάντο δεν θα υπήρχαν χωρίς την εμπορική επικονίαση μελισσών, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τον ορισμό της vegan τροφής.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη προέρχεται από φυτικά ζαχαρότευτλα και ζαχαροκάλαμο. Για το λόγο αυτό, οι vegan που ακολουθούν έναν «πρακτικό» τρόπο ζωής θεωρούν τη ζάχαρη αποδεκτή τροφή. Ορισμένοι αυστηροί υποστηρικτές, ωστόσο, επισημαίνουν την επεξεργασία της ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο ως απόδειξη ότι δεν είναι όλη η ζάχαρη πραγματικά vegan.

Η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο αναμιγνύεται τακτικά με κόκαλο, ένα υποπροϊόν της βιομηχανίας κρέατος. Η μόνη εξαίρεση είναι η βιολογική ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο 100% πιστοποιημένη από το USDA, η οποία είναι πάντα vegan.

Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης

Ένα κοινό πρόσθετο σάκχαρο σε επεξεργασμένα τρόφιμα, το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη είναι μια οικογένεια σιροπιών καλαμποκιού και πατάτας. Αυτό το φιλικό προς τους vegan γλυκαντικό υποβάλλεται σε επεξεργασία από ένζυμα για να μετατραπεί περίπου η μισή γλυκόζη σε φρουκτόζη.

αναψυκτικά ζάχαρη

Unsplash

Φυσικές Γεύσεις

Οι φυσικές γεύσεις προέρχονται από φυτά, μύκητες ή ζωικά προϊόντα. Τα υλικά θερμαίνονται και οι βασικές ενώσεις τους εξάγονται για να προστεθούν αργότερα σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Λόγω της γλυκιάς, συχνά φρουτώδης γεύσης των αναψυκτικών, οι φυσικές γεύσεις της σόδας προέρχονται από φυτά και επομένως είναι φιλικές προς τους vegan.

Τεχνητές Γεύσεις

Οι ομοσπονδιακοί κανονισμοί θεωρούν ότι οι γεύσεις που δημιουργούνται στο εργαστήριο από χημικές πηγές (συμπεριλαμβανομένου του μη βιώσιμου πετρελαίου) είναι τεχνητές γεύσεις. Σε μοριακό επίπεδο, ωστόσο, αυτά τα πρόσθετα τροφίμων δεν διακρίνονται από τις φυσικές γεύσεις. Εκτός κι αν η ετικέτα της σόδας περιλαμβάνει μια προειδοποίηση για αλλεργία στο γάλα.

Τεχνητά Χρώματα

Δημοφιλή τεχνητά χρώματα όπως το Blue 1, το Yellow 5 Lake and 6 Lake και το Red 40 προέρχονται από πηγές με βάση το πετρέλαιο και δεν συμβαδίζουν με την vegan ιδεολογία για προστασία του περιβάλλοντος.

Χρώμα καραμέλας

Ο χρωματισμός καραμέλας διαφέρει από τις παραδοσιακές καραμέλες, οι οποίες συχνά περιλαμβάνουν μη vegan βούτυρο και κρέμα. Ο χρωματισμός προέρχεται από θερμαινόμενη ζάχαρη και νερό και γενικά θεωρείται vegan.

Carmine

Το Carmine είναι μια μη βίγκαν κόκκινη χρωστική τροφίμων που φτιάχνεται από έντομα κοχίνης. Η ζήτηση για καρμίνη στα καλλυντικά και τα τρόφιμα απαιτεί δεκάδες δισεκατομμύρια κοχινεάλ κάθε χρόνο. Λόγω των νόμων για την επισήμανση αλλεργιών, τα προϊόντα που περιέχουν είτε καρμίνη είτε εκχύλισμα κοχίνης πρέπει να το αναφέρουν ρητά στην ετικέτα. Είναι σπάνιο να βρεθεί καρμίνη στα αναψυκτικά σήμερα.

Γλυκερίνη

Ορισμένες σόδες περιέχουν γλυκερίνη, η οποία αναφέρεται επίσης ως κόμμι εστέρα. Αυτό το πρόσθετο τροφίμων μπορεί να προέρχεται τόσο από φυτικές όσο και από ζωικές πηγές, αλλά, γενικά, οι πηγές τροφίμων είναι φυτικές. Οι καλλυντικές πηγές γλυκερίνης προέρχονται από ζωικά λίπη.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι επιστήμονες υπερασπίζονται ότι τα μανιτάρια πλευρώτους δεν είναι vegan

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις